Mannen gaan aan ijdelheid ten onder. Vrouwen niet

Als je sommige mannen en vrouwen ziet, verzucht je bij jezelf ‘die zou weleens wat meer ijdelheid kunnen gebruiken’.

Dan hebben we het over een portie gezonde ijdelheid die resulteert in een verzorgd uiterlijk.

Wanneer het de andere kant doorslaat, wordt het irritant.

Vrouwen die de hele tijd met niks anders meer bezig zijn als met hoe ze eruit zien en van die mannen die elke dag naar de sporrtschool gaan en op ieder feestje hun spieren moeten laten rollen.

Verliefd op hun spiegelbeeld zoals Narcissus. Voor vrouwen is dat niet zo’n ramp, maar mannen kunnen letterlijk ziek worden van een ontploft ego…….

Dat blijkt uit een onderzoek van de de Universiteit van Virginia.

Meer dan 100 studenten werden geanalyseerd op basis van een vragenlijst die ging over de grootte van hun ego. Ze moesten bepaalde statements goed- of afkeuren, die onderzochten of ze narcistische denkpatronen hadden. Zoals ‘Ik zal succesvol zijn’, maar ook ‘Ik vind het gemakkelijk om anderen te manipuleren’. Ook werd via speeksel het cortisolgehalte (stresshormoon) gemeten.

Bij vrouwen werd geen verband gevonden, maar bij mannen wel. Hun hoeveelheid cortisol en de grootte van hun ego hadden een regelrechte link. De mannelijke studenten met de meest ‘ongezonde’ vormen van narcisme, bleken ook het meeste cortisol in hun lijf te hebben.

Wanneer het stressresponssysteem langdurig geactiveerd wordt, kan dit samen met teveel cortisol schadelijk zijn voor bijna alle processen in het menselijk lichaam. Vooral hartziektes en geheugenstoornissen liggen dan op de loer.

Dokter Patrick Kelly, specialist in de psychosomatische geneeskunde, stelt dat het onderzoek wel wat beperkingen heeft, omdat niet werd vastgesteld of de deelnemers eventueel persoonlijkheidsstoornissen hadden die narcisme overstijgen. Toch vindt hij dat deze studie interessante vragen oproept over het verband tussen ego en stress.

Lees ook:Van mooie onbereikbare vrouwen krijgen mannen het aan hun hart
Lees ook:Mannen zijn vaker narcisten dan vrouwen
Lees ook:Relaxte mannen scoren beter dan de stresshanen
Lees ook:Agressieve sporten maken gewelddadig
Lees ook:Onderlinge competitie laat mannen op vrouwenjacht gaan

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>