Haat-/liefde-relatie broers en zussen altijd nog beter dan geen contact

Ze leven als kat en hond. Broers en zussen hebben heel vaak een haat- / liefde -relatie.

Maar over de verhouding met je broers en of zussen kunnen we kort zijn: een slechte relatie met hen is altijd nog beter dan helemaal niks met elkaar hebben.

Met andere woorden: ook al kun je ze wel schieten: contact moet!

Zo blijkt uit een studie van Marleen Derkman van de Radboud Universiteit Nijmegen, waar de pedagoge afgelopen week op promoveerde.

Zij liet voor haar onderzoek kinderen uit 428 gezinnen met tenminste 2 tegelijk een enquête invullen over de relatie met elkaar en die met hun ouders. Gezocht werd naar aanwijzingen voor warmte of juist conflict, met vragen als: ´Hoe vaak doen jij en je zus/broer iets aardigs voor elkaar?´ en ´Hoe vaak zijn jullie het oneens of hebben ruzie?´.

De relatie tussen broers en zussen binnen een gezin, in het wetenschappelijk speelt een essentiële rol in de ontwikkeling van jonge mensen. Ze kunnen namelijk een relatie ontwikkelen die meer lijkt op die tussen vrienden, dan in de relatie met ouders het geval is. Met dit verschil: broers en zussen kunnen elkaar niet kiezen.

Bij de jongeren, in de leeftijd van 13 tot 22 jaar, onderscheidde de promovenda 4 relatietypen. Het meest, namelijk in eenderde van de gezinnen kwam een harmonieuze relatie voor, met veel warmte. Combinaties van warmte en conflict (haat-liefde) kwam in 31% van de gezinnen voor. Daarop volgden noch een warme, noch een conflictueuze relatie, wat neerkomt op helemaal geen contact (22%) en tenslotte eentje met veel ruzie en nauwelijks warmte (14%).

Zoals verwacht lieten harmonieuze broer en/of zus-koppels het minste probleemgedrag zien. Opvallend is dat het emotionele welzijn van broers en zussen met een haat-liefde-verhouding altijd nog beter is dan die met alleen maar conflicten of helemaal geen contact.

De kwaliteit van de verhouding met broers en zussen is overigens niet van invloed om te besluiten om op kamers te gaan. Andere zaken, zoals de financiële situatie en familiale of culturele waarden en normen zijn hiervoor belangrijker. Zijn jonge gezinsleden eenmaal het huis uit, dan gaat hun onderlinge contact er meestal op vooruit.

Lees ook:Heb je een zus? Zij maakt het verschil!
Lees ook:Nederlandse familie blijkt ‘oudste gezin ter wereld’
Lees ook:Veel broers en zussen? Dan heb je een stabieler huwelijk!
Lees ook:Heftig ruziënde broers en zussen als tieners vaker depressief
Lees ook:Veel broers boven je? Grote kans dat je homo bent!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>