Bestendige relatie is de sleutel tot geestelijk welzijn

Mannen en vrouwen die langer dan 5 jaar een vaste relatie hebben, kampen minder met depressieve periodes of gedachten aan zelfmoord.

Tevens zijn ze ook minder vaak verslaafd aan alcohol, drugs of andere zaken……

Zo blijkt uit nieuw onderzoek onder 1000 dertigers in Nieuw Zeeland, waarbij het verband tussen relatieduur en eventuele geestelijke problemen werd bestudeerd.

Een stabiele relatie wordt vaker geassocieerd met een betere mentale gezondheid, maar er was tot nu toe weinig research gedaan naar het feit of de duur van het samenzijn daar mee te maken heeft.

En dit blijkt inderdaad zo te zijn. Mensen zonder relatie en zij die een relatie hebben die nog geen 2 jaar duurt, hebben beduidend vaker geestelijke gezondheidsklachten dan mensen die al langer een vaste partner hebben.

Het huwelijk an sich doet er niet zoveel toe. Niet het getrouwd zijn of samenwonen, maar de bestendigheid is wat het verschil maakt.

“Onze studie toont aan dat partnerrelaties beschermen tegen geestelijke gezondheidsproblemen, waarbij het positieve effect toeneemt narmate de relatie langer standhoudt”, vertelt onderzoeksleider Dr Sheree Gibb. ”De verklaring daarvoor is de emotionele steun en de financiele stabiliteit die een langdurige verbintenis kan bieden”.

16% van de 30′ers zonder relatie kampt met symptomen van depressie en 23% van mensen die een relatie hebben die korter duurt dan 2 jaar. Daarentegen had 10% van de 30′ers met een relatie van tussen de 2 en 4 jaar een depressie en maar 9% van mensen die langer dan 5 jaar met iemand samen zijn.

Verder blijkt dat 12% van de 30′ers zonder relatie te maken hebben met alcoholproblemen en 13,5% van degenen met een relatie korter dan 2 jaar hebben. Ter vergelijking: dat was maar 4% bij hen die 2-4 jaar in een relatie zitten en nog geen 3% van mensen die hun eerste lustrum als stel al vierden.

“Mensen die aanleg hebben voor geestelijke labiliteit kunnen hun voordeel halen uit de stabiliteit van een langdurige relatie en het blijven werken daaraan door middel van bijvoorbeeld therapie,” aldus Dr Gibb.

Lees ook:Een slecht huwelijk vergroot het risico op een depressie
Lees ook:Tegenpolen trekken elkaar aan. Ja, maar niet voor lang!
Lees ook:Mannen verkiezen op den duur de knuffel boven de seks
Lees ook:Open over overspel
Lees ook:Getrouwd zijn maakt gelukkiger en gezonder

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>