Testosteron-niveau daalt wanneer een man vader wordt

Schreven we vanochtend nog over de drive van mannen die veroorzaakt wordt door hun testosteron, dat hen van origine doet jagen op wilde dieren en vrouwen en ook doet vechten met seksegenoten; nieuw onderzoek toont nu aan dat de natuur daar tevens een bescherming voor heeft ingebouwd.

Wanneer een man papa wordt, schiet zijn hoeveelheid mannelijk geslachtshormonn (lees: macho-nivo) naar beneden.

Dat doet hem meer aandacht hebben voor zijn vrouw en kind en minder voor andere vrouwen en zijn eigen ego…………..

Zo ontdekten onderzoekers van de Amerikaanse Northwestern University.

Zij volgden 624 jonge mannen jarenlang. Eenderde van hen werd vader. Deze groep had aan het begin het hoogste niveau testosteron, maar met de komst van hun eerste kind daalde de productie van dit geslachtshormoon met 34%. Mannen met een baby jonger dan een maand had, hadden zelfs een daling van 50%.

Bij kinderloze mannen was de daling in dezelfde periode maar 14%, als gevolg van het ouder worden. Degenen die 1 tot 3 uur per dag voor hun kind zorgden, hadden de grootste afname van testosteron.

Minder mannelijk geslachtshormoon betekent ook minder libido en dat zou een gevolg zijn van de evolutie om ervoor te zorgen dat mannen, toch voor een tijdje, monogaam blijven. Ook worden vaders wat dikker. Dat komt volgens de onderzoekers vooral uit sympathie voor hun ooit zwangere vrouw. Toch is er ook goed nieuws te melden, want mannen worden door het vaderschap een stuk slimmer, minder agressief en zorgzamer.

“Het grootbrengen van kinderen is zulk intensief werk, dat samenwerking noodzakelijk is”, vertelt onderzoeksleider Christopher Kuzaw bij de BBC. “Uit onze studie blijkt dat mannen biologisch een verandering ondergaan, zodat ze er klaar voor zijn en er zelf ook aan mee werken.”

Allan Pacey, doctor in de andrologie aan de Universiteit van Sheffield, noemt de resultaten fascinerend. “Het testosteronniveau van mannen verandert normaal gesproken niet zo snel, het wordt langzaam minder naarmate mannen ouder worden. Deze plotselinge verandering is dus zeer intrigerend.”

Lees ook:‘Wij zijn zwanger’ klopt toch een beetje
Lees ook:Testosteron maakt vrouwen minder empathisch
Lees ook:Extra testosteron maakt ook vrouwen te eigenwijs om samen te werken
Lees ook:Testosteronbommen hebben slechte relaties
Lees ook:Kale kerels luiden de noodklok

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Testosteron-niveau daalt wanneer een man vader wordt

  1. Pingback: Sterft de stoeipoes in een vrouw na een bevalling? | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>