Collega’s zijn geen vriend(inn)en

Hoogopgeleide mensen houden werk en privé strikt gescheiden. Collega’s zijn zomaar geen vrienden.

Slechts een klein gedeelte spreekt na enige tijd van samenwerking soms iets af buiten kantooruren………

Dat blijkt uit onderzoek van Intermediair onder 428 lezers van het weekblad, dat plaatsvond vanwege het 2-jarig bestaan van hun online vragenrubriek Werkmanieren.

Vrijdagmiddagborrels en bedrijfsuitjes ten spijt, Nederlandse hoogopgeleide werknemers tussen 25 en 45 maken een scherpe scheiding tussen werk en privé.

Slechts eenvijfde heeft via het werk weleens vrienden gemaakt. Driekwart vindt zijn collega’s wel aardig, maar gaat buiten werktijd niet met hen om. Slechts 10% spreekt weleens met collega’s af na het werk. De rest zegt niets te hebben met zijn collega’s of vindt ze zelfs onaardig.

80% nodigt collega’s niet uit op verjaardagen. Gesprekken met collega’s blijven ook tamelijk oppervlakkig. De meesten vertellen weliswaar op maandagmorgen wat ze in het weekend gedaan hebben, maar een avondje doorzakken vindt slechts 20% een geschikt onderwerp van gesprek aan de koffieautomaat. Iets meer dan de helft vertelt anekdotes over gezin of vrienden. Slechts 10% voelt zich totaal ongeremd en vertelt alles.

Een kwart van de Nederlandse hoogopgeleiden tussen 25 en 45 kan zich op het werk lastig concentreren omdat collega’s teveel lawaai maken. Eveneens een kwart ergert zich aan het geroddel over anderen. Eentiende weet dat collega’s over hen roddelen. Dik eenderde klaagt dat collega’s hun werk niet goed doen, waarna het op hen neerkomt om de boel op te knappen.

Een onderzoeksvraag die tot heftige discussies leidde, was hoe om te gaan met een stinkende collega. De meningen zijn hierover verdeeld. Eenderde zou het gewoon tegen die persoon zeggen. Eveneens eenderde zit liever in de stank dan dat ze het gesprek aangaan. 6% laat het probleem over aan de leidinggevende. Opvallend is dat werknemers in kleine bedrijven elkaar makkelijker aanspreken op nare luchtjes dan werknemers in grote bedrijven.

Lees ook:Meer dan de helft van ons is weleens (stiekem) verliefd op een collega
Lees ook:Zo ziet flirten op de werkvloer eruit!
Lees ook:Helft van werkende Nederlanders is weleens verliefd op collega
Lees ook:Bij vrouwen is je geheim 40 minuten langer veilig dan bij mannen
Lees ook:Collega’s vormen de storendste factor op de werkvloer

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>