Vrouwen die samen eten apen elkaar na

Etende vrouwen apen elkaar flink na! De ene eet meer als de andere flink opschept.

Eet de tafelgenote het bord niet leeg, dan verorberen ze zelf ook minder en vinden ze het gezelschap bovendien minder aardig……………..

Dat blijkt uit onderzoek van gedragswetenschapper Roel Hermans, schrijft de Radboud Universiteit Nijmegen.

In een nagebootst café in het laboratorium van het Behavioural Science Instituut zette Hermans steeds vrouwenparen aan tafel. In totaal kwamen 85 vrouwen in de leeftijd van 17 tot 33 jaar eten, die nu eens zowel figuurlijk als letterlijk als proefpersonen dienden.

Ze wisten echter niet dat hun tafelgenote een actrice was, die instructies had gekregen om haar bord leeg te eten, de helft te laten liggen of nog een extra portie te nemen. Met verborgen camera’s keek de wetenschapper wat er gebeurde en hoeveel er gegeten werd.

Vrouwen die een grotere portie kregen aangeboden, aten 35% meer dan de vrouwen die een kleine portie aangeboden kregen. En ze schepten vaker op als hun tafelgenoot dat ook deed. De dames pasten hun gedrag zowel aan de portie als aan het eetgedrag van hun tafelgenote aan.

Opvallend genoeg zeiden ze achteraf dat ze dat helemaal niet deden. Bijna 80% van de ‘proefpersonen’ zei dat ze net zoveel hadden gegeten als normaal en zich niet hadden laten beïnvloeden.

Volgens Roel Hermans kun je, als je wilt afslanken, maar beter alleen aan tafel gaan. “Maar dat is natuurlijk wel erg ongezellig. Het is denk ik voldoende als je je ervan bewust bent dat de mensen bij je aan tafel invloed uitoefenen op de hoeveelheid die je eet.”

Maar pas op dat je ook weer niet te weinig eet. Uit dit onderzoek blijkt ook dat vrouwen die hun bord niet leeg eten zich weinig populair maken. Degenen met een tafelgenote die haar bord niet leeg at, vonden haar achteraf minder aardig.

Als mogelijke verklaring, noemt Hermans de concurrentiestrijd die tussen vrouwen heerst rondom eten. “Als de ander heel weinig eet, lijkt je eigen inname al snel heel groot en dat ervaren vrouwen doorgaans als niet prettig.”

Gedragswetenschapper Hermans heeft ook een studie onder mannen gedaan, maar daar was de situatie totaal anders. Mannen letten wel een klein beetje op elkaar in dit soort situaties, maar niet zo extreem als vrouwen.

Lees ook:Dikke maatjes zijn funest voor je januari-dieet
Lees ook:Nieuw dieet: daten & eten met dikkerds
Lees ook:Eten voor de televisie
Lees ook:Eten met het hele gezin aan tafel gaat eetstoornissen en overgewicht tegen
Lees ook:Weight Watchers: de 3e week gaat bijna in

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Vrouwen die samen eten apen elkaar na

  1. Pingback: Een man aan tafel is stukken beter voor de lijn dan een vrouw | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>