Vader een playboy, dan zijn kinderen ook overspelig

Als vader een notoire vreemdganger is, is de kans zeer groot dat zijn zoons en dochters eveneens een promiscue levenswandel hebben.

Het ligt al opgeslagen in hun DNA…………………..

Dat blijkt uit onderzoek van het Max Planck Instituut voor Ornithologie bij zebravinken. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’.

Als zebravinken ouders hebben die overspel plegen, vertonen ze zelf ook de neiging om hun partner te bedriegen, ongeacht hun geslacht. Dit toont aan dat seksueel gedrag voor een belangrijk deel wordt doorgegeven via de genen. Ja, want ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is en de kinderen hebben het niet van een vreemde!

“Deze studie biedt een goede verklaring voor wat we zien bij mensen”, aldus hoofdonderzoeker Wolfgang Forstmeier. “Statistieken tonen aan dat ouders die promiscue gedrag vertonen vaak ook dochters en zonen krijgen, die gemakkelijk vreemdgaan.”

De studie bracht de seksuele verhoudingen van 1500 zebravinken uit 5 generaties in kaart. Hun gedragingen werden vastgelegd op video. Vervolgens werden er genetische tests afgenomen. Het bleek dat mannetjes die vaak vreemd gaan het meeste nageslacht verwekten. Al deze jongen ~zowel de mannetjes als de vrouwtjes~  erfden de overspelige neigingen van papa.

Normaal gesproken vormen zebravinken koppels voor het leven, net als duiven en zwanen. Maar het is al langer bekend dat sommigen ook ‘buitenechtelijke’ relaties aangaan. Vooral de mannetjes hebben daar evolutionair gezien baat bij, omdat ze op die manier meer jongen verwekken en hun genen zich dus meer verspreiden door de populatie.

Tot nu toe was echter onduidelijk waarom ook sommige vrouwtjes vreemdgaan. Zij kunnen maar een beperkt aantal jongen verwekken en lopen door vreemd te gaan vooral het risico om hun partner te verliezen. De overspelige (voor)vaders verklaren waarom ontrouw ook bij vrouwelijke zebravinken voorkomt.

Eerder ontdekte de State University in New York het gen DRD4, dat rechtstreeks in verband staat met de neiging tot ontrouw en het aangaan van onenightstands.

Lees ook:Apies kijken: mooie en seksgewillige vrouwtjes zijn mannetjes de baas
Lees ook:Met een man in de buurt worden vrouwen onder elkaar agressiever
Lees ook:Als mannen ook met andere mannen flirten, worden ze onweerstaanbaar voor vrouwen
Lees ook:Vrouwen zorgen met promiscue gedrag voor gezonder nageslacht
Lees ook:Weinig vrouwen in de buurt maakt mannen monogaam en huiselijk

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Vader een playboy, dan zijn kinderen ook overspelig

  1. Pingback: Mannen en vrouwen gaan om totaal andere redenen vreemd | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>