Mensen die hun partner mishandelen waren vroeger al pestkoppen op school

Schokkend vind ik het RTL-programma ‘Gepest’.

Iedere keer zit ik met afgrijzen te kijken naar de impact die gepest worden op een kind en op de rest van zijn/haar (grote mensen-) leven heeft.

Daarbij valt het me ook altijd op dat ik de gepesten veel interessanter mensen geworden vind dan de pesters van vroeger. Eigenlijk blijf je het zien, zeg ik even politiek incorrect.

Eens een pestkop, altijd een pestkop? Vaak wel, blijkt ook uit onderzoek. Bezint eer ge begint aan een relatie met zo’n type…………………

Dat zegt ook onderzoeker en psycholoog Jay Silverman. “We moeten pestgedrag op scholen beter en sneller herkennen, zeker jongens die meisjes lastig vallen. Voor adolescenten is de schoolomgeving een oefenterrein voor het leven later als volwassenen.”

Wetenschappers volgden bijna 1500 mannen tussen de 18 tot 35 jaar, waarvan 1 op de 6 zijn partner lichamelijk of seksueel mishandelde in het afgelopen jaar. Van hen had 38% regelmatig leeftijdsgenoten gepest op school.

Dit in vergelijking met 12% van de mannen die hun partners niet slecht behandelden als volwassene. De onderzoekers hielden ook rekening met andere risicofactoren voor partnergeweld, zoals zelf mishandeld als kind of hier getuige van zijn geweest bij ouders. Het verband tussen pestgedrag en partnergeweld was sterker dan misbruik in de kindertijd, wat ook de onderzoekers verbaasde.

Dat pesters de neiging hebben om pesters te blijven, geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Vrouwen gebruiken echter minder fysiek geweld tegen hun partner. Ook op school hanteren meisjes meer sociaal-emotionele vormen van pesten dan dat ze handtastelijk worden.

Pesten komt op alle scholen voor, ondanks ingesteld pestbeleid en/of pestprotocol. Er wordt helaas nog steeds te weinig op ingegrepen.

Illustratie: anti-pest-campagne

Lees ook:Pesten op school, pesten via internet
Lees ook:Grote broer is de ergste pestkop
Lees ook:Slechte bazen veroorzaken echtscheidingen bij werknemers
Lees ook:Pesten: werd slachtoffer Anthony daardoor dader?
Lees ook:Seks en relaties tussen docenten en leerlingen

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Mensen die hun partner mishandelen waren vroeger al pestkoppen op school

  1. Yannick

    Dit is volgens mij slechts één stukje van de redenen van partnergeweld. Pesten lijkt me eigenlijk niet echt een aanleiding. Eerder het vroeger zelf mishandeld zijn.

    Pesten is ook een gevolg van een dieper liggende problematiek, die vaak uit kind-ouder relatie komt.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Buitensgesloten worden doet lichamelijk pijn | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>