Hormonen zijn de baas over ons (gevoels-)leven

In het nieuwe boek van John Gray: ‘Venus is hot, Mars is cool’: over liefde, hormonen en energie, wordt uitgebreid uit de doeken gedaan hoe wij wel kunnen denken de baas te zijn over ons zelf, maar hoe in werkelijkheid het onze hormonen zijn die bepalen hoe we voelen, denken en handelen.

Dat veel vrouwen bijvoorbeeld kort voor de menstruatie gevoeliger zijn voor stress, somberheid en chagrijn, was wellicht al bekend.

Maar inmiddels is nu ook duidelijk dat zij daar zelf maar weinig invloed op kunnen uitoefenen…..

Dat bewijst pormotie-onderzoek van neurowetenschapper Lindsey Ossewaarde van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Hersenen van vrouwen reageren namelijk op de hormoonhuishouding die verandert door de menstruatiecyclus. Dit heeft rechtstreeks weerslag op de hersenactiviteit. “Daardoor krijgen vrouwen kort voor de menstruatie ook meer zin in bijvoorbeeld eten, seks, winkelen en schoonmaken”, aldus Ossewaarde.

De onderzoekster liet vrouwen in verschillende stadia van hun menstruatiecyclus naar enge filmpjes kijken en onderzocht hoe ze daarop reageerden. Dat deed ze door hun hersenen te bekijken met een MRI-scan, hun hartslag te meten en door ze een vragenlijst te laten invullen om hun gemoedstoestand te meten.

Zo ontdekte ze dat ook fysiek aantoonbaar is dat vrouwen vlak voor hun menstruatie minder goed tegen stress kunnen.

Ossewaarde onderzocht alleen vrouwen die geen anticonceptiepil nemen, omdat die de natuurlijke hormoonhuishouding verstoort.

Ossewaarde: “De schommelingen zijn te zien in de amygdala. Dat is een hersengebied dat de emoties reguleert. Ook in het beloningscentrum van de hersenen, waarmee je genot, geluk en bevrediging ervaart, zie je veranderingen.” Volgens de onderzoekster is het voor het eerst dat er sluitend bewijs is dat de ‘subjectieve’ klachten in aanloop naar de menstruatie geen onzin zijn.

Haar bevindingen kunnen van belang zijn voor patiënten die kampen met ernstige PMS. “Vrouwen die elke maand ernstig ontregeld raken, kun je behandelen met hormoonmedicatie of antidepressiva die ingrijpen op de amygdala. Ook is stressbehandeling te overwegen door middel van psychotherapie.”

Lees ook:Oestrogeen zorgt voor boze vrouwen
Lees ook:Wat weten Nederlandse mannen over ongesteld zijn?
Lees ook:Danst zij sexy? Dan is ze vruchtbaar!
Lees ook:Breng haar ontbijt op bed: vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen
Lees ook:Mannen snap het nou: de hersenen van vrouwen veranderen maandelijks

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>