Vrienden kies je niet zelf. Dat doen je genen voor jou!

Je denkt misschien dat je in tegenstelling tot je familie je vrienden toch zelf uitkiest.

Op basis van gemeenschappelijke interesses of omdat jullie goed bij elkaar aansluiten.

Maar niets is minder waar.

Het DNA uit je genen bepaalt wie je vrienden worden en wie niet………………

Dat bleek na een analyse van 2 grote gezondheidsstudies waarin DNA werd verzameld en waarover gepubliceerd wordt in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’.

Er worden 2 groepen ‘genetische vrienden’ onderscheiden: de vrienden die grotendeels dezelfde 6 genen hebben die bepalend zijn voor karakter (‘soort zoekt soort’), en de vrienden die juist een totaal andere versie van die genen hebben (‘tegengestelden trekken elkaar aan’).

Bijvoorbeeld: een groep slanke vriendinnen. Ze hebben elkaar gevonden, denkende dat dit is omdat ze van hetzelfde soort leven houden en elkaar begrijpen, terwijl ze verenigd worden doordat ze allemaal het gen missen dat hen dik maakt.

Zo zie je bijvoorbeeld ook heel vaak dat mensen met overgewicht dikke maatjes zijn. Zo houden ze tevens elkaars slechte gewoontes in stand. Andersom kan ook: dat mensen op zoek gaan naar iemand die juist niet is zoals zij, met een totaal ander gen, omdat die hen aanvult. Dan zie je het effect van ‘De dikke & de dunne’.

In het ‘soort zoekt soort’-kamp zit het zogenaamde DRD2-gen, dat instaat voor het plezier dat mensen halen uit alcohol, sigaretten en andere verslavende middelen. Weinig verrassend klitten mensen die daarvan houden samen. Maar ook degenen die iets minder op alcohol steunen, kunnen daar nog bijhoren. Geheelonthouders en alcoholisten matchen uiteraard niet.

Bij een ander gen, CYP2A6, werd de omgekeerde relatie gevonden. Mensen met 1 versie van het gen, waardoor ze een open persoonlijkheid hebben, trekken mensen aan met een totaal andere versie van het gen.

Het is dus niet zo gek dat ‘open’ persoonlijkheden alleen willen omgaan met mensen die net zo ‘open’ zijn als zijzelf. Hier kiezen mensen voor de tegengestelden: personen die hen aanvullen en hen iets kunnen leren.

Bovengenoemde resultaten bleven ook overeind, nadat werd gecheckt op nabijheid. Mensen hebben immers vaak de neiging om bevriend te zijn met mensen die dichtbij wonen: het zogenaamde Jip & Janneke – effect.

Lees ook:Bruinogige mannen hebben de dominantste uitstraling
Lees ook:Holocaust- en andere trauma’s zijn erfelijk
Lees ook:Vriendschap duurt 7 jaar
Lees ook:Beetje inteelt kan geen kwaad
Lees ook:Echte liefde zit in het DNA (en dat kun je ruiken)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Vrienden kies je niet zelf. Dat doen je genen voor jou!

  1. Pingback: Afgewezen Berber uit Boer Zoekt Vrouw kan terecht bij Vegadates | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>