Oxytocine maakt liever tegen groepsgenoten en feller tegen buitenstaanders

Wetenschappers hebben ontdekt dat een bestaande spray mannen net zo gevoelig maakt als vrouwen.

De spray bevat oxytocine, een stofje dat beter bekend is als het knuffelhormoon.

Het is nu bewezen dat oxytocine gevoelens van meelevendheid opwekt………….

De onderzoekers spoten het goedje bij 24 mannen in de neus. Een 2e (contrôle)groep mannen kreeg dat niet toegediend. Vervolgens keken alle heren naar foto’s die emoties oproepen: beelden van een huilend kind, een meisje dat haar kat knuffelt en een man in rouw. De mannen die oxytocine in hun neus hadden, reageerden heel emotioneel. Zulke sterke reacties worden normaal gesproken alleen bij vrouwen waargenomen.

Oxytocine is het hormoon dat van nature vrijkomt om een bevalling op te wekken. Ook zorgt het ervoor dat er een band ontstaat tussen de moeder en de baby. Het hormoon komt bovendien bij vrouwen én mannen vrij tijdens heftig vrijen en een orgasme, wat de partnerband versterkt. Wetenschappers hebben er nu dus een werking aan toegevoegd: oxytocine wekt tevens gevoelens van empathie op.

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam concluderen dat oxytocine ervoor zorgt dat mensen de eigen groep positiever beoordelen. Een ander effect is dat leden van andere groepen worden achtergesteld en gediscrimineerd.

Terwijl het hormoon samenwerking binnen de eigen groep aanmoedigt, wakkert het tegelijkertijd tegenstellingen aan. Daardoor ontstaan conflicten en geweld tegen groepen, concludeert hoogleraar Carsten de Dreu van de UvA deze week in het Leidsch Dagblad.

Sprays met oxytocine zijn niet nieuw en via internet verkrijgbaar. Buiten bereik van kinderen houden!

Lees ook:Dronken van verliefdheid? Dat klopt!
Lees ook:Knuffelen tegen anorexia
Lees ook:Knuffelhormoon is een stof met twee gezichten
Lees ook:Hoe jouw lijf laat weten dat je hem wel ziet zitten
Lees ook:Wrijf manlief knuffelhormoon in de neus en hij is vreemdganger af

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Oxytocine maakt liever tegen groepsgenoten en feller tegen buitenstaanders

  1. Pingback: Met knuffelhormoon gaat gebonden man niet vreemd | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>