Bidden helpt. Geloven ook!

Een mooi thema voor deze kerstavond.

Met kerstmis zitten de kerken immers voller dan in de rest van het jaar.

Op die dagen hebben velen even de behoefte verbondenheid te voelen met zielsverwanten of hun schepper.

Natuurlijk kan dat ook thuis achter de potten en pannen.

De wetenschap komt met de mooiste marketingthema’s voor evangelisten.

Bidden brengt echt troost in moeilijke tijden en gelovige mensen herstellen beter dan ongelovigen…….

Een nieuwe studie wilde ontdekken of en hoe bidden leidt tot mentale opluchting. Het laat zien dat het voor afleiding zorgt en als een soort van boksbal dient. Onderzoeker Shane Sharp nam diepte-interviews af met 62 gelovige slachtoffers van gewelddadige relaties.

Daaruit blijkt dat God als een steunnetwerk dienst doet. “God werd door hen niet alleen aangezien als een machtig, liefhebbend en verzorgend persoon, maar hij was ook altijd en overal beschikbaar wanneer ze hem nodig hadden.”

Ook helpt bidden bij het zelfbeeld. Slachtoffers leerden hierdoor zichzelf te zien zoals ze dachten dat God hen zou zien. Voor sommigen was bidden een afleidingsmiddel, waardoor ze niet hoefden te denken aan hun problemen.

Toch waren de gevolgen van bidden niet louter positief: het hielp sommigen om hun partner te vergeven, waardoor ze vast bleven zitten in een ongezonde relatie.

Eerder onderzoek toonde aan dat kerkelijk actieve mensen gelukkiger zijn, omdat ze in een sociaal netwerk zitten. Kinderen met gelovige ouders gedragen zich ook beter dan die uit andere gezinnen.

Sharp zegt dat bidden als een manier van interactie gezien moet worden in plaats van een eenzijdige activiteit. “Psychotherapeuten en andere professionals moeten manieren ontwikkelen die hetzelfde voordeel bieden als bidden, maar dan zonder het religieuze aspect.”

Mensen die een gevaarlijke operatie moeten ondergaan én een sterk geloof hebben ~ongeacht in welke god~ hebben een grotere kans op overleven.

Dat blijkt uit nog weer een onderzoek. Volgens wetenschappers wordt het herstel bevorderd door de persoonlijke relatie die de patiënt met zijn/haar god heeft.

Zij bestudeerden 179 patiënten die een levertransplantatie ondergingen. 129 mannen en 50 vrouwen die gemiddeld 52 jaar oud waren. Allemaal vulden ze voorafgaand aan de zware ingreep een enquête in over hun beleving van het geloof. Hieruit bleek later dat de gelovigen beter genezen.

“We ontdekten dat een actieve zoektocht naar God ~het gaat dan eerder om het geloof in een hogere macht dan om lotsbestemming~ een positieve invloed op de overlevingskansen had,” concludeert onderzoeker Franco Bonaguidi.

Lees ook:Vrouwen zijn religieuzer dan mannen, behalve binnen de Islam
Lees ook:Waardoor gelovige mensen minder aantrekkelijk lijken
Lees ook:Hoe vaker naar de kerk, hoe lager je bloeddruk
Lees ook:Gelovige mensen worden strontvervelend van alcohol
Lees ook:Single blijven kan dodelijk aflopen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Bidden helpt. Geloven ook!

  1. Pingback: Van gelovig zijn word je ongelooflijk dik | Relatie

  2. Pingback: Hoe vaker naar de kerk, hoe lager je bloeddruk | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>