Knuffelhormoon is een stof met twee gezichten

Als een vrouw borstvoeding geeft, staat haar lichaam onder invloed van allerlei hormonen.

Eén van de hormonen die een belangrijke rol speelt in het borstvoedingsproces is oxytocine.

Dit stofje, ook wel knuffelhormoon genoemd, kent vele positieve werkingen.

Toch heeft het ook een schaduwzijde…………..

Oxytocine is bij borstvoeding bekend als dé factor voor het toeschieten van de melk en is daarmee een onmisbare factor in het voedingsproces. Het is een uitzonderlijke stof, want het is niet alleen een hormoon, maar ook een neurotransmitter. Als een hormoon ook als neurotransmitter functioneert, gaat de werking extra snel.

In bepaalde gevallen heeft oxytocine door de wisselwerking met dopamine tot gevolg dat borstvoedende moeders een sterke dysforie waarnemen, een treurige stemming met intens heftige emoties.

Pas bevallen vrouwen ervaren deze gevoelens ongeveer 30 -90 seconden voor de melk begint te stromen. Het verschijnsel heeft sinds begin 2008 een naam: D-MER, dysphoric milk ejection reflex. In het Nederlands is dat D-TSR: dysforische toeschietreflex.

Een groep Amerikaanse psychologen beschrijft in PNAS hoe ze 31 mannen een vragenlijstje lieten invullen waaruit ze konden afleiden hoe positief of negatief de proefpersonen dachten over de vrouw die hen op de wereld had gezet.

Daarna gaven de wetenschappers hen een portie oxytocine, via een neusspray. Een uurtje later moesten de proefpersonen dezelfde vragenlijst invullen. Maar lang niet iedereen bleek na de dosis knuffelhormoon positiever over zijn moeder te denken dan ervoor. Sterker nog: bij degenen met negatieve herinneringen aan hun moeder, kwam dat negatieve alleen maar nog sterker naar voren.

De onderzoekers controleerden hun resultaten door middel van een placebo, in dit geval een neusspray zonder werkzame stof. Als ze dit aan mannen gaven, veranderde er weinig tot niets aan hoe zij de vragenlijst over hun moeder invulden. De conclusie van de psychologen is daarom dat oxytocine misschien vooral gevoelens die al aanwezig zijn versterkt.

Lees ook:Wrijf manlief knuffelhormoon in de neus en hij is vreemdganger af
Lees ook:Oxytocine is niet alleen een lovedrug, maar heeft ook een duister kantje
Lees ook:Oxytocine maakt liever tegen groepsgenoten en feller tegen buitenstaanders
Lees ook:Orgastische seks geeft diepzinnige gesprekken tussen partners
Lees ook:Dronken van verliefdheid? Dat klopt!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>