Vriendschap duurt 7 jaar

Vrienden? Voor altijd?

Het wordt vaak gezegd en ook wel gewenst, maar weinig gedaan.

Vrienden zijn meestal niet voor het leven, maar voor even.

In 7 jaar tijd raak je ongeveer de helft van je vrienden kwijt.

Maar gelukkig zijn die vrienden in die tijd grotendeels vervangen door anderen………

Dat heeft socioloog Gerard Mollenhorst uitgezocht. Hij promoveert op dit onderwerp aan de Universiteit Utrecht.

Mollenhorst stelt dat een netwerk van vrienden in Nederland niet krimpt, terwijl Amerikaans onderzoek wel krimp laat zien.

Mensen houden hun levenlang ongeveer evenveel vrienden, maar de samenstelling van de vriendenkring verandert wel. Ook wisselen mensen van rol binnen het netwerk.

Voor het vriendschapsonderzoek werden 1007 mensen tussen de 18 en 65 jaar ondervraagd. 7 jaar later werden die mensen weer opgezocht. In totaal 604 mensen deden mee aan de 2e vragenronde.

Hoewel psychologen vaak aannemen dat mensen gelijkgestemde vrienden kiezen omdat dat comfortabel voelt, bleek dat mensen totaal tegengestelde personen ook niet gemakkelijk tegenkomen.

“Je kunt maar in een beperkt aantal kringen meedraaien zoals je werk, een vereniging en de buurt. Je hebt gewoon niet meer tijd. Misschien zou je elders wel veel leukere of betere vrienden kunnen vinden, maar die kom je simpelweg niet tegen in je leven”, aldus Mollenhorst.

Hij verwachtte dat partners uiterst kieskeurig gezocht zouden worden en in een veel grotere kring. Dat bleek niet zo te zijn: mensen vinden zowel hun kennissen als hun vrienden en zelfs hun levenspartner meestal in dezelfde omgeving.

“Wie graag hockeyt, gaat niet bij de voetbalclub naar een man zoeken. Zo bleven vroeger ook dezelfde rangen en standen veelal onder elkaar”, besluit de promovendus.

Lees ook:Op 21-jarige leeftijd hebben we de meeste vrienden
Lees ook:Van al dat Facebooken worden we alleen maar jaloers
Lees ook:Seksuele onvrede, kritiek en stiltes luiden einde relatie in
Lees ook:Echte vrienden (1)
Lees ook:Hoe raakt een topondernemer aan de vrouw?

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>