Dankzij relatie-economie minder ruzie en meer seks

De link tussen economie en liefde viel economisch journaliste Paula Anderson eigenlijk pas op nadat ze ruzie had met haar echtgenoot.

Hij besloot op haar vak in te spelen door een grafiek te maken van de stemming gedurende hun huwelijk.

Het bleek de perfecte manier om te analyseren wat er gebeurt in een relatie.

Het liefdesleven van mensen kan worden verbeterd door toepassing van economie. Het effect is: minder ruzie en vaker seks.

En: beide partners ook nog eens tijd over om (van elkaar) te genieten………

Paula Anderson werkt al jaren als economisch journaliste voor ‘The New York Times’ en besloot het in een boek te vervatten samen met haar collega Jenny Szuchman die voor ‘The Wall Street Journal’ schrijft. ‘Spousonomics’ werd een hit in de VS en is nu in het Nederlands vertaald tot ‘Ralatie-Inflatie’.

Samen interviewden de 2 journalistes tientallen stellen, economen en relatietherapeuten over hoe economische begrippen van toepassing kunnen zijn op relaties. In het begin van een verbintenis is verliesaversie bijvoorbeeld belangrijk, later wordt het comparatief voordeel belangrijk, daarna de boom en busts.

Met behulp van al die economische begrippen kunnen geliefden elkaar en zichzelf beheersen, leggen Anderson & Szuchman uit. “Dit boek zorgt ervoor dat je minder ruzie hebt en meer seks en je zult erdoor begrijpen waarom mannen altijd hun sokken laten rondslingeren”, licht Jenny Szuchman toe.

Door economie te doorgronden, kun je je partner beter stimuleren om dingen te doen die hij of zij niet van harte doet”, vervolgt ze. “De crux is te zoeken naar oplossingen die voor beide partijen geen gevoel van verlies oplevert”

Verliesaversie draait om de gevoelens die mensen hebben bij verlies of bij winst. Uit economisch onderzoek blijkt dat mensen meer voelen bij verliezen dan bij winnen. Beurshandelaren houden hierdoor bijvoorbeeld een aandeel tegen wil en dank vast, ondanks het feit dat het beter is om het te verkopen. Bij een relatie werkt dit ook zo. Als er een ruzie begint wil geen van beide toegeven dat hij of zij fout zit. Hierdoor escaleert de boel en wordt het probleem zelf niet opgelost. Mensen zouden eerder hun verlies moeten nemen en er een nachtje over moeten slapen.

Wanneer paren meer gesetteld raken is comparatief voordeel belangrijk. Dit houdt in dat elk zijn kwaliteiten heeft. De een is misschien goed in de was doen, de ander in het vuilnis buiten zetten. De kern is dat de taken in het huis niet moeten worden verdeeld, maar dat ieder moet doen waar hij of zij het beste in is.

Ook in het eigen huwelijk ziet Szuchman het terug. “We hebben geleerd te specialiseren. Mijn man doet bijvoorbeeld het koken en de belastingen. Ik verzorg de kinderen en doe de boodschappen. Verder zorgen we ervoor dat we over een lange termijn denken en niet direct gaan meten wie wat doet. Zo is het een goede balans.”

‘Relatie-Inflatie’ is de Nederlandse vertaling van de Amerikaanse bestseller ‘Spousonomics’, waar we hier op relatie.blog reeds eerder uitgebreid over schreven. Paula Anderson & Jenny Szuchman, Uitgeverij A.W. Bruna, ISBN 9789400500174, €19,95

Lees ook:Seks is ruilmiddel in relaties
Lees ook:Red je relatie door de boel te runnen als een bedrijf!
Lees ook:De mannen-onderbroek als graadmeter voor de economie
Lees ook:Hoe hoger haar hak, hoe lager jouw aandelenkoers
Lees ook:‘Wie krijgt het huis in z’n maag gesplitst?’ is de crux bij scheiding

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Dankzij relatie-economie minder ruzie en meer seks

  1. Pingback: Mannen spenderen 1 uur per week meer aan huishouden dan in 1970 | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>