Chicklit avant la lettre

Jane Austen is populair, niet alleen op de leeslijsten van de middelbare school in onze tijd (lang geleden), maar ook nu. Nu als de schrijfster van romans waarnaar mooie films gemaakt worden zoals ‘Pride and Prejudice’ en ‘Sense and Sensibility’.

En als hoofdpersonage van een film over de kunstenares zelve. Haar Engelse landgenoten zijn alleen niet zo te spreken over de mystificering van hun idool in deze film…………

Jane Austen, gespeeld door Anne Hathaway, is hierin namelijk niet de hardwerkende, gedisciplineerde maagd die zichzelf een romantische wereld in woorden schept en daar genoeg aan heeft. Nee, volgens het scenario van ‘Becoming Jane’ heeft de schrijfster een affaire. En zoals het Engelse publiek het ziet: ze heeft een man nodig om tot schrijven te komen, een man die haar ook nogeens moet leren wat erotiek is.

Stel dat dat waar is, dan valt voor de Brits-feministische dames de schrijfster wel van haar voetstuk. Want was het niet revolutionair om als zelfstandige vrouw te schrijven en te publiceren in een tijd (1775-1817) waarin vrouwen niet geacht werden wat dan ook te doen? We zijn in ieder geval benieuwd naar het volgende, liefst Engelse, scenario, want het is in om in een korte tijd meerdere films over een en hetzelfde – schrijvende – personage te maken. Zie ‘In could blood’ en ‘Infamous’, beide over de Amerikaanse schrijver Truman Capote.

Lees ook:Wat een afknapper
Lees ook:Overdonderend succes film III; In elke vrouw zit een Bridget Jones
Lees ook:De golddiggers van nu zijn vooral mannen!
Lees ook:Sex met de ex?
Lees ook:Een nacht die je normaal alleen in films ziet…

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>