Harteloze mensen beëindigen hun sms’jes met een punt

Sms’jes en app-berichten die met een punt achter de zin eindigen, komen niet zo hartelijk en welgemeend over bij de ontvanger.

Ze geven de zender zelfs een minder oprecht imago……

Zo blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse universiteit van Binghamton

Berichtjes zijn de vaakst gebruikte methode om digitaal te communiceren. De snelheid van het versturen maakt deze communicatievorm gelijkaardig aan face-to-face-communicatie.

De onderzoekers legden aan een groep van 126 studenten een reeks sms’en en handgeschreven briefjes voor, die een uitnodiging bevatten, gevolgd door een kort antwoord. Wanneer dat antwoord met een punt werd beëindigd, dan beoordeelden de ontvangers het antwoord als minder welgemeend dan wanneer er geen punt werd gebruikt. Dat effect was er niet bij de handgeschreven briefjes.

Volgens de wetenschappers is de punt in een sms een eigen leven gaan leiden. Het is niet langer de correcte manier om een zin te beëindigen. Je kunt het eerder zien als een daad van psychologische oorlogsvoering.Een berichtje met een uitroepteken wordt overigens wel als oprechter ervaren dan wanneer er helemaal geen leesteken gebruikt werd.

Onderzoekster Celia Klin legt in het vakblad Computers in Human Behavior uit: “Bij een berichtje heb je niet dezelfde tactieken als bij een echt gesprek. Daarbij geef je immers sociale en emotionele informatie met je blik, je gelaatsuitdrukking, je stemtoon en eventuele pauzes en versnellingen. In een sms-bericht is dat niet mogelijk. Daarom wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van emoticons en leestekens om de boodschap kracht bij te zetten.”

Lees ook:Hulp bij het schrijven van de liefdesbrief
Lees ook:Ook bij internet-daten zijn lelijke mannen in het nadeel
Lees ook:Bankmannen: vergeet het maar, vrouwen vechten om een nerd
Lees ook:Leer van de CIA: zo worden de mailtjes van je geheime minnaar niet onderschept
Lees ook:Voor €7,50 maakt dit bedrijf jouw verkering uit

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>