Eenzaamheid neemt toe, ondanks of dankzij alle telecom

Alleen zijn is een status quo, eenzaamheid is een emotie.

Dat betekent dat eenzaamheid niks te maken hoeft te hebben met het aantal mensen om je heen. In een huwelijk kunnen mensen zich ook stikeenzaam voelen en in een verzorgingshuis met veel anderen ook.

Eenzaamheid is een groeiend probleem in een tijd waarbij de technologie niks anders doet dan ons dichter bij elkaar te brengen…….

Er ligt een taboe op. Als je eenzaam bent, dan doe je het verkeerd. Als je iemand tegenkomt en die roept ‘Alles goed?’, moet je voor de lol eens ‘Nee’ antwoorden. Mensen van nu weten vaak niet hoe daar mee om te gaan.

Toch zijn veel mensen eenzaam, ondanks, of misschien wel als gevolg van alle tele-communicatie die mensen dichter tot elkaar zou moeten brengen.

Het overkwam mij laatst ook. Zit ik gezellig met een kennis te praten, begint ze uitgebreid te Whats Appen met weet ik veel wie. Dan ben ik een trut en zeg ik: ‘Gaan we appen of gingen we nog beppen?’ Soms moet iemand even uit de telecomtunnel getrokken worden. Zo van: ‘Hallo, hier is het echte leven!’ (kijk vooral het filmpje onder dit bericht eens)

Er bestaat tegenwoordig al zoiets als een ‘Facebook-depressie’. Mensen zien dat andere gebruikers veel meer ‘vrienden’ hebben en een veel interessanter bestaan. Ja, ja, er wordt wat af gejokkebrokt.

Volgens SLATE  zijn de gezondheidsrisico’s van eenzaamheid vergelijkbaar met die van roken. Het afweersysteem gaat slechter functioneren, arthritis, diabetes en hartkwalen liggen op de loer.

Eenzaamheid kan mensen slopen en vormt een groter risico voor de huidige mens dan obesitas.

Volgens cijfers uit de VS stijgt het aantal mensen dat zichzelf eenzaam noemt snel. In de jaren ’80 afficheerde 20% zichzelf als eenzaam, nu is dat 40%.

Het komt voor bij mensen die alleen wonen, maar net zo goed bij mensen die elke dag anderen om zich heen hebben of hele dagen (en nachten) verbonden zijn met de rest van de wereld middels hun smartphone.

Ga vandaag eens langs bij iemand die wel erg eenzaam en/of depressief oogt de laatste tijd en laat alle blufkonten op de sociale media maar eens een dagje hun gang gaan!

Lees ook:Mannen veel vaker eenzaam dan vrouwen
Lees ook:Veel oudere mannen zijn eenzaam
Lees ook:Eenzaamheid is besmettelijk
Lees ook:Eenderde van alle Nederlanders kent eenzaamheid
Lees ook:Facebook-generatie heeft meer last van eenzaamheid dan de ouderen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>