Pesten op school, pesten via internet

Trauma’s lopen kinderen er aan op en het kan hun hele leven en carrière beïnvloeden: langdurige gepest zijn op de lagere of middelbare school.

Voor leraren en onderwijzers is er vaak ook moeilijk de vinger op te leggen en zo blijft pesten een heikel punt….

Datzelfde geldt voor de pestcijfers. Hoeveel kinderen daadwerkelijk slachtoffer zijn van pesten, is daarom niet zeggen, volgens Frits Goossens, onderzoeker en hoofddocent aan de faculteit psychologie aan de VU en tevens een van de auteurs van het boek ‘Pesten op school’.

Vandaag publiceerde het CBS cijfers over cyberpesten. Volgens het statistiekbureau wordt 1 op de 10 jongeren op internet gepest. Ze zijn naar eigen zeggen slachtoffer van laster en roddel, en soms chantage en bedreiging.

Volgens Goossens is het probleem met pestcijfers dat er verschillende manieren zijn om het fenomeen te onderzoeken. “Je kunt bijvoorbeeld kinderen vragen of ze gepest worden, klasgenoten vragen of er kinderen in de klas gepest worden of zelf observaties houden. Maar de uitkomst is altijd anders.”

Volgens hem zullen kinderen eerder zelf aangeven dat ze gepest worden, met als gevolg een grote onzekerheidsmarge. Om klasgenoten over elkaar te bevragen levert volgens hem betrouwbaarder cijfers op, maar daarmee loop je weer het risico dat niet-zichtbaar pestgedrag zoals roddelen of buitensluiten, niet aan het licht komt.

In plaats van te onderzoeken hoe vaak pesten voorkomt, kijkt Goossens liever naar methodes om het pesten te bestrijden.

“In het geval van cyberpesten bestaan er hele goede interventieprogramma’s die online pesten tegengaan. In Nederland zijn deze nog niet beschikbaar, maar in het buitenland wel.”

Zo hoopt Goossens dat een Belgisch initiatief, met de naam Friendly ATTAC, op den duur ook in Nederland voet aan de grond krijgt.

Lees ook:Pesten: werd slachtoffer Anthony daardoor dader?
Lees ook:Mensen die gepest worden op de werkvloer lullen daar niet over
Lees ook:Mensen die hun partner mishandelen waren vroeger al pestkoppen op school
Lees ook:Mannen willen meer papa-dagen
Lees ook:4 op de 10 moeders meldt dat echtgenoot niet de vader van kind is

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>