5 dingen waar je op je sterfbed spijt van hebt

Op het sterfbed van mensen, wordt pijnlijk duidelijk waar je eventueel spijt van hebt.

En het cliché wil dat dit altijd dingen zijn die je NIET hebt gedaan in je leven.

Opvallend genoeg rept niemand over seks of geld of skydyven en allerlei andere zogenaamde ‘thrills’……….

Bronnie Ware is een Australische vrouw die al jaren werkzaam is als stervensbegeleider van terminale patiënten. Over haar ervaringen tijdens dit zware werk heeft ze onlangs een boek geschreven, waarin ze tot een top vijf van spijtbetuigingen komt. Levenslessen van stervenden dus:

1. Ik wilde dat ik de moed had gehad om een leven te leiden zoals ik dat wilde en niet zoals anderen het wilden. Volgens Bronnie beseffen mensen die zien dat hun leven bijna voorbij is en terugkijken, plots hoeveel onvervulde dromen ze hadden.

2. Ik wilde dat ik niet zo hard gewerkt had. Vooral mannelijke patiënten die Bronnie verpleegde, vertelden hierover. Ze hebben het opgroeien van hun kinderen gemist en vinden dat ze te weinig tijd met hun partner hebben doorgebracht.

3. Ik wilde dat ik vaker mijn gevoelens had leren uiten. Veel mensen onderdrukken hun gevoelens om geen ruzie met anderen te krijgen. Veel ziektes hielden verband met de bitterheid en wrok die mensen hadden als gevolg van het binnenhouden van hun emoties.

4. Ik wilde dat ik meer contact had gehouden met mijn vrienden. Vaak zitten mensen zo gevangen in hun eigen leven dat ze daardoor vriendschappen verwaarlozen. Bij het sterven mist iedereen zijn vrienden.

5. Ik wilde dat ik mezelf gelukkiger had laten zijn. Mensen realiseren zich niet dat geluk een keuze is. Ze blijven vastzitten in oude patronen en gewoonten en zijn bang voor veranderinge. Ze houden zichzelf voor de gek door te denken dat ze gelukkig zijn, maar diep in hun hart weten ze dat het niet zo is.

Het leven is een keuze, heeft Bronnie Ware door al deze lessen geleerd: Kies bewust, kies verstandig, kies eerlijk. Kies geluk.

Lees ook:Roodharigen zijn net mensen
Lees ook:De aantrekkingskracht van de ‘bad boy’: medewerksters TBS-klinieken hebben relaties met patiënten
Lees ook:Partners van kankerpatiënten zitten zelf ook vaak bij de dokter
Lees ook:Single blijven kan dodelijk aflopen
Lees ook:Knuffelen tegen anorexia

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>