De vuige roddel is niets anders dan een overlevings-mechanisme

De een vindt het lekkerder dan de ander, maar de zogenaamde roddelbladen, -programma’s en -sites, lopen niet voor niks zo goed.

Vooral een negatieve roddel doet mensen een gezicht goed onthouden.

Roddel of waarheid: het gezicht van Dominique Strauss-Kahn staat nu voorgoed op ieders netvlies.

Een tot vorige week machtige, krachtige, goed verzorgde man, die ‘plots’ als een schim van zichzelf, ongeschoren en gekromd tussen 2 enorme Amerikaanse politie-agenten in de rechtzaaal staat. Op beschuldiging van verkrachting van een kamermeisje, dat half zo oud is als hijzelf. In zekere zin vinden wij mensen dit soort nieuws ‘lekker’.

We zijn geboren om te roddelen, beweren wetenschappers. Het menselijke brein gebruikt het namelijk als overlevingsmechanisme. Ook geldt: hoe gemener, hoe beter………….

Amerikaanse onderzoekers aan de universiteit van Harvard bestudeerden hoeveel belang de hersenen hechten aan foto’s van mensen. Ze baseerden zich hiervoor op het fenomeen van de zogenaamde ‘binoculaire concurrentie’.

66 mannen en vrouwen kregen foto’s te zien van mensen en kregen informatie over hen. Sommige informatie was normaal, in andere gevallen ging het over positieve of negatieve roddels.

Vervolgens kregen ze 1 van de foto’s voor hun linkeroog en een beeld van een huis voor het rechteroog. De onderzoekers hielden de hoeveelheid tijd bij. Daaruit bleek dat de ogen en het brein langer bleven hangen bij de gezichten van de mensen die zogezegd bij een schandaal betrokken waren.

Een tweede experiment toonde aan dat dit niet alleen komt doordat de informatie over deze zogenaamde ‘slechte’ persoon beter wordt onthouden. Volgens de wetenschappers komt dit doordat het brein aangetrokken wordt door roddels.

Het vermogen tot het signaleren van slechte mensen beschermt ons tegen leugenaars en bedriegers. Dit doordat we langer naar zulke mensen kijken en meer informatie over hun gedrag verzamelen.

Roddelen is een belangrijk hulpmiddel in de sociale interactie. Het helpt informatie te verkrijgen over een persoon zonder dat men rechtstreeks met zijn of haar daden te maken krijgt.

Eerder onderzoek toonde reeds aan dat roddelen goed is voor ons gevoel van eigenwaarde.

Lees ook:Roddel af en toe maar lekker: het is goed voor je eigenwaarde!
Lees ook:Roddelen is goed voor de collegialiteit
Lees ook:Een goede slaap wist de onzin van je harde schijf
Lees ook:Verliefdheid schakelt deel van je verstand uit
Lees ook:Roddelen: dat zouden we vaker moeten doen!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “De vuige roddel is niets anders dan een overlevings-mechanisme

  1. Pingback: Roddelen is goed voor de collegialiteit | Relatie

  2. Pingback: Pssst: roddeltantes versterken hun vriendschapsband | Relatie

  3. Pingback: Roddelen is zo ongelooflijk zinvol! | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>