4 seconden stilte zijn al ongemakkelijk

Vroeger gingen de mensen ervoor naar de kerk, synagoge of moskee.

Tegenwoordig zijn er heuse stilte-centra in drukke stadscentra.

Stlite hebben we nodig voor een gezonde adrenaline-dip.

Maar stilte in een gesprek vinden we vaak ongemakkelijk.

In het oosten van het land zeggen ze dan: ‘De dominee komt voorbij’.

Het blijkt dat ‘een witje’ van 4 seconden na bijvoorbeeld een foute of gênante opmerking al genoeg is om ongemakkelijke gevoelens op te roepen…………..

Zo blijkt uit Nederlands onderzoek, waarover gepubliceerd is in het vakblad ‘Journal of Experimental Social Psychology’.

Er werden 2 experimenten gedaan die de reactie op een ongemakkelijke stilte bestudeerden. In het 1e kregen 102 studenten een verhaal te lezen. Een groep kreeg een verhaal waarin iemand een ongevoelige opmerking maakt, waarna een stilte viel. De 2e groep kreeg hetzelfde verhaal, maar zonder daarop volgende stilte.

Vervolgens werd hen gevraagd zich voor te stellen dat ze de persoon waren die de foute opmerking had gemaakt. Degenen die het eerste verhaal lazen, waren angstiger, minder zelfverzekerd en voelden zich vaker afgewezen dan zij die het 2e verhaal lazen.

In het 2e experiment kregen 60 studenten een video te zien waarbij een gesprek te zien was met een ongepaste opmerking over seks tussen studenten en professoren. In versie 1 was een pauze van 4 seconden ingelast na de opmerking, in de 2e versie niet.

Voor de rest waren de video’s identiek. Hoewel de kijkers zich niet bewust waren van de pauze, werden ze er toch door beïnvloed. Deze studenten rapporteerden minder zelfvertrouwen en gevoelens van afwijzing en uitsluiting.

Volgens de onderzoekers is onze gevoeligheid voor afwijzing en uitsluiting een gevolg van het evolutionair belang van de groep. Wie werd uitgestoten, had slechte overlevingskansen.

“Een gesprek kan zeer positieve emoties oproepen, zoals het gevoel dat je erbij hoort, meer zelfvertrouwen, sociale waardering en consensus. Als die flow onderbroken wordt, zelfs al is dat maar heel kort, ontstaan negatieve emoties”, licht onderzoeker en psychologe Namkje Koudenburg toe.

Lees ook:Mannen putten uit hun seksgeheugen
Lees ook:Wat zegt de glimlach van een vrouw nou werkelijk?
Lees ook:Afwijzing via Facebook net zo pijnlijk als afwijzing in dagelijks leven
Lees ook:Een gebroken hart gaat langzamer tikken
Lees ook:Een homohater is 9 van de 10x zelf homo

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “4 seconden stilte zijn al ongemakkelijk

  1. Pingback: Vrouwen hebben de macht bij daten | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>