Turken met kleine penis geweigerd op Facebook

Sommige Facebookgebruikers uit Turkije kregen vorige week een wel erg vreemde melding:

‘Uw bericht kon niet worden verstuurd, omdat u een kleine penis hebt’.

Het was het resultaat van een grap van een Turkse website. De melding had moeten zijn: Uw bericht kon niet worden verstuurd, omdat de gebruiker offline is’, maar was verkeerd vertaald.

De vertalingen van Facebook wordt niet door professionele vertalers gedaan, maar door de leden zelf. Gebruikers in een bepaald land kunnen suggesties doen voor de beste vertaling via Facebook Translate. Krijgt een voorstel voldoende stemmen, dan neemt Facebook Translate de suggestie over.

De discussiesite ‘Inci Sözlük’ bedacht het plan om met veel mensen tegelijk de meldingen te vertalen in scheldwoorden. Zo werd ook de vertaling van ‘Like’, in het Nederlands ‘Vind ik leuk’, veranderd in het Turkse woord voor ‘Fuck’.

Facebook Translate nam de suggesties klakkeloos over. In dit geval ging het om een grap en konden vele mensen er hartelijk om lachen. Maar Rik Ferguson van Trend Micro, marktleider op het gebied van internetcontentbeveiliging, wijst ook op de bezwaren van een geautomatiseerd crowdsourcing-systeem, zonder tussenkomst van mensen.

“Het is maar goed dat het lek in Facebook Translate is aangetoond door grappenmakers en niet door kwaadwillenden. Internetcriminelen hadden namelijk ook eenvoudig de woorden kunnen vervangen door de URL’s van besmette websites. Dit laat zien dat user-generated content niet zonder veiligheidscheck kan”, aldus Ferguson.

Inmiddels heeft Facebook de ongewenste vertalingen teruggedraaid en het vertaalprogramma voor veel talen offline gehaald. Ook voor Nederlandse amateur-vertalers.

Lees ook:Wat de Facebook-foto’s over iemand verraden
Lees ook:De ‘zelfmoord-knop’ van Facebook
Lees ook:Daten via vleeskeuring TINDER scoort onder jongeren
Lees ook:Lauren Verster onder pseudoniem op overspelsite
Lees ook:Getver, Turks mishandeld ventje wordt liefdevol geadopteerd door lesbisch paar

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>