Mannen zijn vaker narcisten dan vrouwen

1 van de types mensen met wie het moeilijk, zo niet onmogelijk is om een relatie mee te onderhouden zijn echte narcisten.

Net als hun naamgever Narcissus zijn ze verliefd op zichzelf en daardoor verblind voor alles wat andere mensen hebben en zijn.

Mannen vertonen vaker de neiging tot narcisme dan vrouwen……

Dat blijkt uit een Amerikaans meta-onderzoek van 355 studies uit de afgelopen 30 jaar, waarover is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Bulletin.

In totaal verzamelden ze data van 475.000 proefpersonen. De analyse wees uit dat mannen van alle leeftijden gemiddeld hoger scoren bij narcisme-metingen dan vrouwen.

Mannen zouden vooral vaak het gevoel hebben dat ze specialer zijn dan anderen en bepaalde priviliges verdienen. Deze narcistische karaktertrek wordt ‘entitlement’ genoemd.

Ook verlangen mannen gemiddeld genomen vaker naar macht dan vrouwen.

Niet op alle gebieden lieten de mannen de vrouwen achter zich. “Er werd geen verschil gevonden bij de karaktertrek exhibitionisme”, aldus psychologe Emily Grijalva op de nieuwssite van de Universiteit van Buffalo.

“Dat betekent dat beide geslachten evenveel de neiging hebben om ijdelheid en zelfingenomenheid te vertonen.”

Volgens de onderzoekster is het verschil in narcisme tussen mannen en vrouwen mogelijk ontstaan door rolpatronen waarmee jongens en meisjes worden opgevoed.

“Vrouwen krijgen van jongs af aan vaak harde kritiek uit de maatschappij als ze zich agressief of autoritair opstellen”, aldus Grijalva. “Daardoor ontstaat er bij vrouwen, meer dan bij mannen, een bepaalde druk om gevoelens van narcisme te onderdrukken.”

Lees ook:Mensen verdenken hun partner veel te snel van narcisme
Lees ook:Herken de narcist! (met 1 directe vraag)
Lees ook:Wat zegt de glimlach van een vrouw nou werkelijk?
Lees ook:Heb jij ook trekjes van Frank Underwood c.q. Cersei Lannister?
Lees ook:De auto staat steeds vaker op naam van de vrouw

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>