Gooi Mars en Venus maar op de schroothoop!

Vrouwen kunnen beter multitasken en mannen zijn betere chauffeurs: het zijn clichés die vaak terugkomen als we beide seksen met elkaar vergelijken.

Maar volgens Amerikaanse wetenschappers kloppen ze niet en zijn we echt niet zo verschillend als gedacht.

Zo bewijst een metastudie van de universiteit van Iowa, waarover is gepubliceerd in ‘American Psychologist’.

Daartoe werden analyses van verschillende studies rond genderverschillen en -gelijkenissen bestudeerd waaraan in totaal ruim 12 miljoen mensen deelnamen. Die tonen aan dat ruim driekwart van de psychologische kenmerken dezelfde zijn bij mannen en vrouwen.

Slechts bij 10 psychologische kenmerken is er een kloof tussen mannen en vrouwen. En sommige bevestigen bestaande stereotypes.

Zo zijn mannen vaker agressief en zijn vrouwen gevoeliger voor pijn. “Als je naar alle psychologische kenmerken kijkt, lijkt het er niet op dat vrouwen van Venus komen en mannen van Mars. We komen allemaal van de planeet Aarde”, zegt hoofdonderzoeker Zlatan Krizan.

“Er zijn duidelijke anatomische en biologische verschillen tussen mannen en vrouwen, dus gaan mensen er automatisch van uit dat beide seksen ook op psychologisch vlak anders in elkaar zitten. We hebben ook de neiging om in extremen te denken, waardoor die verschillen vaak worden overschat. Daarnaast krijgen we al sinds onze kindertijd te maken met vooroordelen op basis van genderverschillen”, aldus Krizan. Dit alles doet ons geloven dat de stereotiepen kloppen.

In 2005 deed Janet Hyde ongeveer hetzelfde door 120 psychologische kenmerken te analyseren bij mannen en vrouwen De onderzoekster ontdekte dat beide seksen op psychologisch vlak voor 75% hetzelfde zijn.

Ook Cordelina Fine is verbonden aan de Universiteit van Melbourne schreef erover in ‘Delusions of Gender’.

Daarin beweert ze dat mannen niet geboren worden worden met een beter oriëntatiegevoel of parkeervaardigheden, net zomin als de hersenen van vrouwen beter in staat zouden zijn om te multitasken.

Er zijn geen grote neurologische verschillen, maar we worden wel anders opgevoed.

Ouders en leerkrachten nemen een andere houding aan tegenover jongens en meisjes en werken op die manier de genderverschillen in de hand.

Lees ook:Mannen en vrouwen komen toch van dezelfde planeet
Lees ook:Hier lopen de draadjes bij mannen nou net even anders als bij vrouwen
Lees ook:Mannen hebben een blauw brein, vrouwen een roze
Lees ook:Wat zegt u? Vrouwen horen beter dan mannen!
Lees ook:Vrouwen koken vaker, maar mannen doen het avontuurlijker

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>