Oeps, zwangere vrouwen zijn brokkenmakers op de weg

Over vrouwen en auto rijden zijn de laatste discussies nog niet gevoerd en de laatste grappen ook nog niet gemaakt.

Uit allerlei onderzoeken blijkt dat mannen en vrouwen op verschillende aspecten van het chauffeursvak punten scoren. Dat geldt ook voor brokken maken.

Vrouwen hebben vaker kleinere aanrijdingen met kleine schades en mannen hebben minder vaak ongelukken, maar als het bingo is, is het letterlijk en figuurlijk ook prijs, volgens de verzekeringsmaatschappijen.

Maar als vrouwen in ‘blijde verwachting’ zijn, kunnen ze misschien ten faveure van zichzelf en hun ongeboren kind wat vaker de trein pakken……

Zo blijkt uit onderzoek van Canadese wetenschappers, waarover gepubliceerd is in in het Canadian Medical Association Journal

Zij bestudeerden het rijgedrag van meer dan een half miljoen vrouwen in de provincie Ontario. Van de vrouwen in de onderzoeksgroep werd de kans op ongelukken in de 3 jaar voor hun zwangerschap vergeleken met die tijdens het tweede trimester van hun 9 maanden.

Zwangere vrouwen lopen een risico van 1 op 5 om betrokken te raken bij een ernstig verkeersongeval, wat 42% meer is dan wanneer zij niet in verwachting zijn.

Als verklaring wordt vermeld dat vrouwen zwangeren mogelijk minder geconcentreerd zijn, maar dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor het bestaan van een fenomeen als ‘zwangerschapsdementie’.

Daarbij wordt opgemerkt dat jonge mannen nog altijd meer brokken maken, maar dat bij zwangeren de medische consequenties vaak groter zijn voor zowel de aanstaande moeder als het ongeboren kind.

De onderzoekers willen vrouwen vooral waarschuwen extra alert te zijn als ze tijdens hun zwangerschap achter het stuur kruipen.

Hoofdonderzoeker Dr. Donald Redelmeier: “Het is geen reden om te stoppen met autorijden, maar wel een reden om voorzichtiger te rijden.”

Volgens Redelmeier betekent het ook niet dat je beter je man kan laten rijden, want zelfs met de verhoogde kans van 42% is de kans dat een man een groot ongeluk krijgt groter.

Lees ook:Een zwangere vrouw is vaak de weg kwijt
Lees ook:Als je niet ontbijt tijdens zwangerschap, krijg je eerder een meisje
Lees ook:Kinderen kunnen beter bij opa & oma in de auto zitten dan bij de ouders
Lees ook:Mannen maken meer brokken door afleiding in de auto dan vrouwen
Lees ook:Mannen kunnen beter auto rijden dan vrouwen, maar doen het niet

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>