Vrouwen onthouden gezichten beter dan mannen

Als vrouwen worden geconfronteerd met een nieuw gezicht, fixeren ze zich meer op specifieke gelaatskenmerken dan mannen.

Door dit onbewuste proces kunnen ze de gezichten waarschijnlijk beter onthouden……..

Dat blijkt uit Canadees onderzoek aan de McMaster Universiteit, waarover is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

Met behulp van speciale apparatuur volgden de wetenschappers de oogbewegingen van mannen en vrouwen die voor hen onbekende gezichten bestudeerden op een computerscherm. Bij elk gezicht stond een naam die de deelnemers zich later moesten proberen te herinneren.

Vrouwen bestudeerden de gezichten beter. Ze hadden met name meer aandacht voor de neus en de ogen van de onbekende personen op het computerscherm. Achteraf bleek dat ze de gezichten ook beter hadden onthouden dan mannen.

Volgens de wetenschappers spelen oogbewegingen dan ook een belangrijke rol bij het onthouden van gezichten. “De manier waarop we onze ogen over het gezicht van een onbekend individu laten gaan beïnvloedt ons vermogen om dat gezicht te onthouden”, verklaart onderzoekster Jennifer Heisz op de nieuwssite van de McMaster Universiteit.

“We hebben ontdekt dat vrouwen nieuwe gezichten beter in zich opnemen dan mannen, waardoor ze een rijker en superieur beeld in hun geheugen creëeren.”

Vrouwen hanteren die strategie om gezichten te bestuderen echter niet met opzet. “Mensen hebben meestal zelf niet in de gaten waar hun ogen zich op fixeren, het gebeurt allemaal onbewust”, aldus Heisz.

Lees ook:Onaantrekkelijke gezichten worden beter onthouden dan knappe smoeltjes
Lees ook:Je komt me bekend voor, maar………
Lees ook:In gevaarlijke situaties kiezen mensen een man als leider
Lees ook:Bruinogige mannen hebben de dominantste uitstraling
Lees ook:De vuige roddel is niets anders dan een overlevings-mechanisme

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>