Vrouwen gebruiken dagelijks 13.000 woorden meer dan mannen

‘Vrouwen willen altijd praten’ is vaak kritiek van mannen. ‘Hij zegt nooit iets’, hoor je dan weer van vrouwen.

Maar tussen zwijgzaamheid en verbale diarree zit een groot verschil.

En het feit dat vrouwen meer spreken heeft ook te maken met de zogenoemde ‘taalproteïne’……….

Om te weten welke invloed het Foxp2-proteïne heeft op de hoeveelheid woorden, onderzocht de Universiteit van Maryland eerst mannelijke en vrouwelijke ratten.

Ze namen babyratjes weg bij hun moeder en telden vervolgens het aantal kreetjes dat de mannelijke en vrouwelijke dieren produceerden.

Zowel de mannetjes als de vrouwtjes riepen honderden keren per dag. Toch waren de mannetjes dubbel zo druk als de vrouwtjes. Met als gevolg dat zodra mamarat en de kids opnieuw werden samengebracht, zij eerst controleerde of haar ‘zoontjes’ wel OK waren en pas daarna de ‘dochtertjes’.

De wetenschappers constateerden dat de mannelijke ratten het dubbele aantal Foxp2-proteïnes in hun hersenen hebben van de vrouwelijke. Om zeker te zijn dat dit proteïne aan de basis ligt van de communicatieproductie, verhoogden ze het niveau bij de vrouwelijke en verlaagden ze het bij de mannelijke. En toen lieten opeens de babyvrouwtjes het meest van zich horen.

Toen kwamen de menselijke proefkonijnen. 10 kinderen tussen 3 en 5 jaar lieten duidelijk zien dat de meisjes 30% meer Foxp2-proteïnen in het taalgedeelte van hun hersens hebben dan de jongens.

“We stellen vast dat het verhoogde niveau van Foxp2-proteïnen bij vrouwen en mannelijke ratten duidelijk aantoont dat deze geassocieerd worden met het communicatief vaardigste geslacht”, aldus onderzoeker Margaret McCarthy.

Eerdere studies toonden al aan dat meisjes hun eerste woordjes sneller spreken dan jongens. Daarnaast hebben ze ook een groter vocabulaire (dat betekent geen bla bla) en een betere grammatica (meer variatie in zinsopbouw) dan jongens van dezelfde leeftijd.

Lees ook:Ook ratten worden gruizig van lingerie en parfum
Lees ook:Mannen zijn grotere stresskippen dan vrouwen, omdat ze oestrogeen missen
Lees ook:Weinig vrouwen in de buurt maakt mannen monogaam en huiselijk
Lees ook:Mannen met zussen: betere partners, maar seksueel minder aantrekkelijk
Lees ook:Promiscuë pimpelmezen gaan voor lekkerste wijfjes

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>