Vrouwen rijden veiliger dan mannen

De strijd tussen Mars & Venus wordt ook op de weg gevoerd. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid heeft nagegaan in hoeverre vrouwen anders rijden dan mannen.

Ofwel, is er iets waar van de vooroordelen die rond dit thema de ronde doen?

Conclusie: vrouwen rijden veiliger dan mannen………

Vooroordeel 1: vrouwen zijn meer betrokken in ongevallen ten opzichte van mannen
Fout. Bijna tweederde (65,3 %) van de personen die betrokken geraken in een letselongeval, zijn mannen. Toch merkt het BIVV op dat vrouwen meer dan 35 % van het totaal aantal bestuurders, betrokken in een letselongeval, vertegenwoordigen. Daarentegen is slechts 19 % van het aantal dodelijk verongelukte bestuurders, een vrouw. Anders gezegd, vrouwelijke automobilisten zijn minder betrokken in ongevallen met een hogere ongevalsernst, ten opzichte van mannelijke automobilisten. Dit verschil is nog opvallender bij jonge bestuurders: tussen 18 en 24 jaar zijn mannen bijna vier keer meer betrokken in een dodelijk verkeersongeval ten opzichte van vrouwen; tussen 25 en 64 jaar is dat drie keer meer. Indien enkel de ongevallen met materiële schade worden geanalyseerd, stellen we vast dat het ongevalsrisico minder hoog is bij mannen dan vrouwen.

Vooroordeel 2: vrouwen nemen minder risico’s achter het stuur dan mannen
Juist. In onze maatschappij nemen jongens meer risico’s in het verkeer dan meisjes. Jonge mannelijke automobilisten hechten meer belang aan een ‘sportieve rijstijl’ ten opzichte van vrouwen. Volgens meerdere studies zouden jonge mannelijke automobilisten meer verkeersovertredingen plegen en meer risico’s nemen dan jonge vrouwelijke automobilisten.

Vooroordeel 3: vrouwen rijden minder snel dan mannen
Juist. Het snelheidsgedrag verschilt in functie van het geslacht. In Groot-Brittannië heeft het “Transport Research Laboratory” gegevens verzameld op basis van meerdere studies inzake snelheid. Uit deze data heeft men een profielomschrijving opgemaakt van ‘de gehaaste chauffeur’, het zou gaan om een jonge mannelijke automobilist die alleen in zijn wagen zit. Zo blijkt ook uit de attitudemeting van het BIVV (2009) dat het aandeel mannelijke bestuurders (64 %) die bekennen wel eens 70 km/uur te rijden in de bebouwde kom hoger ligt dan het aandeel vrouwelijke bestuurders (48 %).

Vooroordeel 4: vrouwen rijden minder vaak onder invloed van alcohol dan mannen
Juist. De tendens van mannen die meer risico’s nemen, geldt eveneens voor het rijden onder invloed van alcohol. Gedragsmetingen (2009) toont aan dat het aandeel mannen die onder invloed van alcohol rijden 2,6 keer hoger ligt dan het overeenkomstig aandeel bij vrouwelijke bestuurders. De resultaten van een enquête, uitgevoerd na de meeste recente Bob-zomercampagne, zijn dus niet verwonderlijk alsdus het BIVV: 67 % van de personen die zich opgaven als Bob, waren van het vrouwelijke geslacht.

Vooroordeel 5: vrouwen rijden minder vaak dan mannen
Juist. Volgens de nationale gedragsmeting betreffende alcohol (gebaseerd op een representatief staal van Belgische bestuurders gedurende alle tijdstippen van de week), zouden vrouwen 35,7 % van het totaal aantal Belgische bestuurders uitmaken. Inzake jonge bestuurders (18-24 jaar), zijn er 59 % mannelijke bestuurders tegenover 41 % vrouwelijke bestuurders. Tijdens weekendnachten zijn jonge bestuurders (18-24 jaar) nog sterker vertegenwoordigd. Jonge vrouwelijke bestuurders zijn hier in de minderheid (27 %) ten opzichte van jonge mannelijke bestuurders (73 %).

Lees ook:Mannen kunnen beter auto rijden dan vrouwen, maar doen het niet
Lees ook:Kinderen kunnen beter bij opa & oma in de auto zitten dan bij de ouders
Lees ook:Vrouwen maken meer snelheidsovertredingen dan mannen
Lees ook:Echtelijke ruzie net zo gevaarlijk als ‘glaasje op’
Lees ook:Vrouwen hebben het liefst een mannelijke manager, maar een vrouwelijke is beter

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>