Taboe op verschillen man/vrouw en homo-/hetero in Nederland

Nederland is qua familierechten doorgeschoten in het verlangen om mannen, vrouwen en homo-paren en hetero-paren als gelijken te behandelen.

“Er lijkt een taboe te rusten op het verschil tussen situaties van hetero- en homoparen. Maar in mijn ogen is het een neutrale constatering dat het anders is. Voor deze andere groep moeten ook nieuwe mogelijkheden komen…..”

Aldus Wendy Schrama, bijzonder hoogleraar familie- en jeugdrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, vandaag in haar oratie, meldt Trouw.

Ze geeft als voorbeeld lesbomoeders, die het recht hebben gekregen hun kind ook van de niet-biologische moeder af te laten stammen.

“Hierop was veel kritiek, maar van groot belang was dat de rechtsposities van ouders en kinderen van homo’s gelijk moest zijn aan die van hetero’s. Toch is het voor iedereen duidelijk dat hier sprake is van een cruciaal verschil: de hetero-ouder is ook de biologische ouder, en de lesbische moeder is dat in de helft van de gevallen niet.”

Schrama pleit in de krant voor een zogenaamde ‘familierecht-to-go’. Het gaat om een ouderschapsplan waaraan iedereen rechten kan ontlenen.

Als suggestie geeft ze de mogelijkheid om baby’s met 4 ouders aan te geven bij de burgerlijke stand onder vermelding van de biologische ouders.

Lees ook:Burger King-vondeling is nu 27 en zoekt haar moeder
Lees ook:Lesbische vrouwen kunnen bij geboorte reeds allebei moeder zijn van hun baby
Lees ook:Burger King vondeling (27) vindt haar moeder en hoort haar verschrikkelijke verhaal
Lees ook:4 op de 10 moeders meldt dat echtgenoot niet de vader van kind is
Lees ook:RECHTZAAK: Italiaanse bevalt van verwisselde IVF-tweeling

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>