Waarom mannen met vrouwen trouwen die op hun moeder lijken

Het is een bekend fenomeen: vrouwen vallen vaak op mannen die een jongere versie van hun vader zijn en mannen op een vrouw die lijkt op hun moeder, ten tijde dat zij geboren werden.

Hongaarse onderzoekers vergeleken portretfoto’s van leden van 52 families.

Zo ontdekten ze dat vrouwen een relatie hebben met mannen die sterke gelijkenissen vertonen met hun vaders, zeker wat neus en kaaklijn betreft. Mannen voelen zich aangetrokken tot vrouwen die op hun moeders lijken.

De karakters en eigenschappen van onze ouders zijn degene waar we het eerst en het vaakst mee geconfronteerd worden. Deze staan als het ware in je hersens geprent. Het zijn de eigenschappen die je het snelst herkent, en die je vaak ook waardeert in andere mensen. Op die manier beïnvloeden de karakters van onze ouders onze aantrekking tot andere mensen.

Een link tussen de vader van de bruidegom en de partner van de bruidegom was er niet, wat bewijst dat we niet enkel een voorkeur hebben voor gezichten omdat ze lijken op iemand die we kennen. We hebben pas een voorkeur als ze lijken op onze ouder van het andere geslacht.

Onderzoeker Tamas Bereczkei: “Deze resultaten ondersteunen de hypothese dat kinderen een mentaal voorbeeld vormen van het uiterlijk en waarschijnlijk ook het gedrag van hun vader of moeder. Wanneer ze volwassen zijn zoeken ze een partner die aan dat beeld voldoet.”

Er is namelijk niets onnatuurlijks aan het feit dat mannen op vrouwen vallen die op hun moeder lijken. Evolutie en natuurkunde toont immers aan dat mensen voorgeprogrammeerd zijn om een partner te zoeken die uit dezelfde bevolkingsgroep komt.

In de meeste gevallen is zij het eerste innige contact van een man met een vrouw, dus wordt zij het voorbeeld waaraan ze hun toekomstige partner spiegelen.

Die relatie speelt een belangrijke rol in de manier waarop hij zijn vrouw later zal behandelen. De beste basis voor een gezonde liefdesrelatie is een close en liefhebbende band tussen de man met zijn moeder. Als een man een turbulente relatie had met zijn  moeder, en die afstandelijk was of hem verwaarlooosde tijdens zijn jeugd, dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben op zijn liefdeseven.

Hij zal dan onbewust op zoek gaan een gelijkaardige partner. Kiest hij toch voor een ander type vrouw, dan zal zij onbewust proberen om de band tussen moeder en zoon te herstellen, wat vaker wel dan niet misloopt.

Lees ook:Zijn droomvrouw lijkt op z’n moeder. Haar ideale man heeft trekken van d’r vader.
Lees ook:Geliefden lijken op elkaar
Lees ook:Zo vader, zo geliefde
Lees ook:‘Mama rijdt beter auto dan papa’
Lees ook:Jong met scheiding geconfronteerde kinderen vertrouwen hun ouders blijvend minder

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>