Vondelingen van toen die hun ouders vinden

Sedert een aantal jaren kunnen kinderen die zijn geboren vanuit een anonieme sperma-donor zich laten registreren en de mannen die hun zaad afstonden eveneens.

Op die manier hebben al veel kinderen hun biologische vaders gevonden.

Iets soortgelijks is er nu ook voor vondelingen…..

Fiom, de organisatie die zich bezighoudt met ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen, liet vandaag weten dit register in het leven te hebben geroepen., zo meldt De Telegraaf.

“Wij denken dat vrouwen die in het verleden een kind hebben achtergelaten, later misschien de behoefte krijgen informatie achter te laten”, aldus Hans van Hooff .

Volgens hem is het in contact brengen van vondelingen en hun biologische ouders niet het voornaamste doel van het register. Het kan ook gaan om informatie, bijvoorbeeld over de vraag waarom iemand zijn kind te vondeling heeft gelegd. Voor het kind in kwestie kan het heel belangrijk zijn om dit te weten.

“Kinderen hebben recht op afstammingsinformatie”, zegt Van Hooff.

In Nederland haalt ieder jaar 1 of meerdere keren een vondeling het nieuws. Zo werd vanochtend nog een babymeisje gevonden in een tas op een parkeerplaats in Breda. Afgelopen december daar een dood jongetje in een vuilniszak gevonden.

Fiom weet echter niet precies hoe vaak het voorkomt, omdat er geen instantie is die alle vondelingen, dood en levend, bijhoudt. Uit cijfers van de Raad voor de Kinderbescherming blijkt dat instanties gemiddeld eens per jaar een nieuw thuis moeten vinden voor een achtergelaten baby.

Vermoedelijk worden er sinds de jaren ’70 minder kinderen te vondeling gelegd. Volgens Van Hooff is sinds die jaren de kijk van de maatschappij op zwangerschap buiten het huwelijk veranderd en is anticonceptie gemeengoed geworden. Ook de invoering van de bijstand heeft het voor alleenstaande moeders mogelijk gemaakt voor hun kinderen te kunnen zorgen.

Soms wordt een vondelingbaby beroemd. Zo werd een inzamelingsactie gestart voor de baby die vorig najaar in een vuilcontainer in Amsterdam werd achtergelaten. Een voorbijganger vond het meisje ‘s nachts in de ondergrondse container in stadsdeel West. De moeder is nooit gevonden.

Illustratie boven: Mei 1964. Een taxichauffeur brengt een vrouw met haar baby naar Hasselt. Aan een opvangverblijf van de Zusters Ursulinen stapt de vrouw uit. Even later komt ze terug zonder baby.

Marleen Van Minnebruggen werd als pasgeboren baby te vondeling gelegd. Ze beleeft een zorgeloze jeugd bij haar adoptieouders en staat niet stil bij haar afkomst. Maar wanneer ze zelf moeder wordt, begint het te knagen. Marleen gaat op zoek naar antwoorden.

In ‘Gevonden’ doet ze haar verhaal aan auteur Bart Claes. Haar relaas wordt afgewisseld met getuigenissen van haar teruggevonden familieleden. Een beklijvend levensverhaal, herkenbaar en verhelderend voor alle adoptiekinderen die benieuwd zijn naar hun roots en hun ouders.

Lees ook:Burger King-vondeling is nu 27 en zoekt haar moeder
Lees ook:Moeders denken dat hun Benjamin ook echt de kleinste is
Lees ook:Een heus college tongzoenen door Prof. van Hooff
Lees ook:Vrouw vindt na 38 jaar moeder terug en hoort dat ze getrouwd is met haar broer
Lees ook:Geen honden en baby’s achterlaten in de auto met deze warmte, nog geen minuut!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>