KIJKTIP: Aandacht voor mannen die vader worden

1 ding is zeker: ‘We zijn zwanger’ trekken we niet.

Maar dat alle aandacht bij zwangerschap, bevalling en het jonge ouderschap naar de moeder gaat is natuurlijk ook niet gezond.

Immers: betrokken vaders maken wel degelijk verschil bij de opvoeding van kinderen.

Documentairemaker Niels van Koevorden dook in het jonge vaderschap……..

“Op een dag vroeg ik me af hoe het zou zijn om vader te worden. Ik kon er me weinig bij voorstellen, maar wat ik zeker wist is dat het moment waarop je voor het eerst je eigen vlees en bloed zou zien overweldigend moest zijn…….”, vertelt hij.

Hij maakte ‘Ik stond erbij’.

3 jonge mannen worden vader. Ze leven toe naar de geboorte van hun eerste kind en proberen zich voor te bereiden op wat komen gaat.

Wat is hun rol als man tijdens de zwangerschap en hoe houden ze zich staande tijdens de bevalling?

“Tijdens het maken heb ik me geconcentreerd op Marc, Ernest en Bart en hoe zij ieder op hun eigen manier dit avontuur aangingen”, vertelt Niels. “Er waren grappige overeenkomsten en ontroerende persoonlijke verschillen. Ik was blij verrast door de humor die de aanstaande vaders hadden, maar ik ben ook diep geraakt door hun openheid en verwondering.”

In de korte film zijn de moeders nauwelijks in beeld. De camera is tijdens de bevalling gericht op de vaders. Van heel dichtbij zien we de spanning op de gezichten en de euforie en emotie bij hét moment. Ik stond erbij is een uniek filmdokument waarbij aanstaande vaders in beeld komen op een manier die niet eerder te zien was.

De film sleepte al meerdere prijzen in de wacht waaronder de publieksprijs op het Go Short International Short Film Festival in Nijmegen, de award voor voor de beste korte documentaire op het Full Frame Festival in Amerika Durham en twee VERS Award voor nieuw Nederlands filmtalent.

NCRV 2doc: Ik stond erbij’, maandag 23 juni 2014 om 20.30 uur bij de NCRV op Nederland 2.

Ik stond erbij – trailer from eenvandejongens on Vimeo.

Lees ook:De ontmaagding van Eva en haar familie
Lees ook:Chinezen krijgen weeën toegediend alvorens hun vrouw gaat baren
Lees ook:Barmannen zijn het gewildste voor vrouwelijke flirters
Lees ook:Naar welke films je je dates wel / niet moet meenemen
Lees ook:Epidemie: jonge vaders met postnatale depressies

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>