2 homovaders? Da’s gunstig, want zij hebben zowel het vader- als het moederbrein!

Het krijgen en verzorgen van een baby verandert de activiteit in de hersenen van moeders en vaders en naar nu blijkt ook die van homo-vaders.

Het patroon van de activiteit in hun brein lijkt op dat van zowel nieuwe moeders als van nieuwe vaders.

Zo blijkt uit Israelisch onderzoek, dat gepubliceerd is in Proceedings of the National Academy of Sciences, dat verder bouwt op eerdere studies van neuropsychologe Ruth Feldman van de Bar-Ilan universiteit.

Die toonden reeds aan dat de hersenen van nieuwe moeders hyper-reactief worden voor het gehuil en andere emotionele uitingen van de baby.

Het was niet duidelijk of dat patroon het gevolg is van van de hormonale en andere veranderingen die een zwangerschap met zich meebrengt of dat het een reactie is op de ervaring van het moederschap.

Om daar achter te komen, maakten Feldman en haar collega’s video’s van 89 nieuwe moeders en vaders, die thuis met hun kinderen bezig waren. Vervolgens keken ze in een MRI-scan naar de activiteit van de hersenen terwijl de ouders die filmpjes bekeken en eveneens terwijl ze keken naar filmpjes waarin hun kinderen niet voorkwamen.

Bij de 20 moeders in de studie, die allemaal het grootste deel van de verzorging van hun kind op zich namen, veroorzaakte het zien van hun baby een verhoogde activiteit in de gebieden van de hersenen die emoties verwerken, vooral in een structuur van de amygdala was er wel 5x meer activiteit.

Bij de 21 heteroseksuele vaders, die een rol speelden bij de verzorging van hun baby, maar wiens vrouwen het grootste deel van de verzorging op zich namen, nam de activiteit in de cognitieve circuits toe als ze hun kinderen zagen, in het bijzonder in een gebied in de hersenen dat het gehuil en de niet-verbale signalen van hun baby interpreteert, zoals een natte luier.

De 48 homoseksuele vaders uit de studie, die de kinderen opvoeden samen met hun echtgenoten, leken wat hun hersenen betreft op zowel de moeders als op de vaders. Hun emotionele circuits waren even actief als die van de moeders en hun cognitieve circuits vertoonden dezelfde verhoogde activiteit als die van de heteroseksuele vaders.

Bij de homoseksuele vaders hebben de hersenen in tegenstelling tot bij hetero-vaders ook extra communicatielijnen tussen de emotionele en cognitieve structuren. Hoe meer tijd een man doorbrengt als de belangrijkste verzorger van de baby, hoe meer verbindingen er zijn. Het lijkt alsof het spelen van de beide ouderrollen het brein ertoe brengt om de 2 structuren te integreren die nodig zijn voor de beide rollen.

“De hersenen van vaders zijn erg plastisch”, aldus Feldman, “Als er 2 vaders zijn, moeten hun hersenen de beide netwerken in stelling brengen, het emotionele en het cognitieve, om te komen tot optimaal ouderschap.”

De studie kan zeker in de VS een rol gaan spelen in het debat over de vraag of homoseksuele mannen kinderen mogen adopteren of niet. Veel Amerikaanse adoptie-agentschappen weigeren te werken met homoseksuele en lesbische koppels en in sommige staten is het helemaal verboden.

Lees ook:Vaders verhaaltje voor het slapengaan is het beste
Lees ook:Dikke mannen veroorzaken zware bevallingen
Lees ook:4 van de 5 vaders lezen hun kinderen voor
Lees ook:Van de geur van verse baby’s worden vrouwen broeds!
Lees ook:Moeders denken dat hun Benjamin ook echt de kleinste is

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>