Adoptiekinderen zijn net ‘gewone’ kinderen

Vaak wordt gedacht dat adoptiekinderen op latere leeftijd moeite hebben met hechting en intimiteit.

Dit is echter níét meer of minder dan bij kinderen die bij hun biologische ouders zijn opgegroeid…..

Zo blijkt uit promotie-onderzoek van Pedagoge Christie Schoenmaker aan de Universiteit van Leiden.

Ze maakte gebruik van gegevens uit de unieke al bijna 25 jaar lopende Leidse Longitudinale Adoptie Studie, waarin een groep van 190 buitenlandse adoptiekinderen al sinds hun aankomst in Nederland gevolgd wordt.

In de jaren ’70 stond adoptie voor idealisme, want was het niet prachtig om een verstoten baby of ondervoed weeskind uit Afrika of Azië liefdevol in je gezin op te nemen?

In de decennia daarop namen de twijfels en de kritiek toe. Want waren die kinderen wel echt ouderloos en hoe pakte dat eigenlijk uit: opgroeien bij ouders die niet de jouwe zijn in een land dat niet het jouwe is?

Het aantal adopties nam af. Vorig jaar kwamen er slechts 401 adoptiekinderen naar Nederland; 10 jaar geleden waren dat nog 3x zoveel.

De promovenda betreurt die negatieve maatschappelijke kijk op adoptie, omdat ze tijdens haar studie op een heel ander beeld stuitte. Namelijk dat adoptiekinderen zich net zo goed blijken te kunnen hechten als kinderen die bij hun biologische ouders opgroeien.

Volgens de Utrechtse emeritus hoogleraar adoptie René Hoksbergen was het al wel bekend dat adoptie van kinderen onder een jaar een vergelijkbare hechting kan opleveren. In dat opzicht verbaast de uitkomst van de studie hem niet. Hij heeft wel moeite met de neiging van onderzoekers het adoptieaspect te bagatelliseren.

Lees ook:Chinese adoptiekindjes zijn de slimsten van de klas
Lees ook:Kinderen uit 1-ouder-gezinnen scoren slechter op school
Lees ook:Voor de kinderen bij elkaar blijven is ook een ramp
Lees ook:Adoptiekinderen niet witwassen
Lees ook:Geef niet je partner, maar je ouders de schuld van relatiesores

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>