‘Nakomertjes’: een uitstervend fenomeen

De kinderen die in 1970 werden geboren bij een moeder die ouder dan 35 was (1 op de 50), waren bijna allemaal nakomertjes en niet altijd gewenst.

Tegenwoordig zijn de meeste kinderen met een moeder van 35+ ‘laatste-kanskinderen’………..

Vrouwen in de 2e helft van hun 30′ers die nog geen partner hebben, gaan op zoek naar een geschikte vader voor nakroost of besluiten tot BAM-men.

‘Rammelnde eierstokken’ wordt het vaak wat oneerbiedig genoemd. Nakomertjes komen door de hogere leeftijd waarop vrouwen aan kinderen beginnen, steeds minder vaak voor.

Over het algemeen wordt een leeftijdsverschil van 5 jaar aangehouden om te bepalen of een kind een nakomertje is.

“Maar strikte definities zijn er niet voor”, zegt familiedeskundige Else-Marie van den Eerenbeemt.

“In een gezin met 2 kinderen kan er ook 5 jaar verschil tussen zitten, maar dan spreek je niet van een nakomertje. Doorgaans wordt ervan uitgegaan dat het gezin eigenlijk ‘af’ was, met 2 of meer kinderen met relatief kleine leeftijdsverschillen, op het moment dat er nog een kleintje bij komt. Al wil dat natuurlijk niet zeggen dat zo’n kind er niet bij hoort. Integendeel.”

Vrouwen die nog een baby krijgen als ze al grotere kinderen hebben, zijn ~net als mannen~ tegenwoordig vaak aan een zogenaamde ‘tweede leg’. Natuurlijk hebben ze dan hun eerstelingen al jong gekregen.

Opvallend is wel dat veel nakomertjes er, als ze later zelf kinderen krijgen, heel bewust voor kiezen om de leeftijdsverschillen tussen hun kinderen klein te houden.

In het AD van deze week staat een interessant interview met 3 (inmiddels volwassen) kinderen uit 1 nest, waarvan er 1 een nakomertje is.

Foto: Willeke Albert deed echt aan verspreid moederschap. Zij heeft 3 kinderen: Daniëlle Oonk (1970, 2e van links)), Johnny de Mol (1979, 3e van links) en Kaj Lerby (1984, geheel links) Inmiddels is Willeke ook grootmoeder van 2 pubers. (elk naast hun oma)

Lees ook:Is het erg als ‘het mongooltje’ uitsterft?
Lees ook:Tevredenheid relatie daalt (tijdelijk) na komst 2e kind
Lees ook:Enige kinderen worden enige mensen
Lees ook:Leeftijd waarop vrouwen gaan baren afhankelijk van familie en opleidingsniveau
Lees ook:Plaats in kinderrij mede bepalend voor relatiegeluk

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>