Kind bij ouders in bed

De één zweert er bij, de ander vindt het vreselijk: je kind bij je in bed laten slapen.

Voor sommigen is het een natuurlijk iets, voor anderen helemaal niet. Het zou volgens voorstanders voor een hechtere band zorgen, tegenstanders opperen dat het schadelijk is voor de intime band tussen man en vrouw.

Experts zeggen dat samen slapen je kinderen afhankelijk, aanhankelijk en behoeftig maakt……

Vroeger was het aan de orde van de dag. Kleinere woonruimtes maakten dat hele gezinnen bij elkaar in bed sliepen. Of in elk geval in één ruimte.

Sinds de 19e eeuw stopte deze situatie langzaamaan. In het westen weliswaar. In India slaapt 93% nog bij de ouders in bed.

Hieronder een voorstander en een tegenstander aan het woord:

De 43-jarige Britse Victoria Lambert heeft een dochter van 3: Rowena. Het gezin slaapt elke nacht in 1 bed.

“Ik zou het niet anders willen. Ik vind het heel natuurlijk en gezond. We hebben wel geprobeerd haar alleen te laten slapen. Maar toen huilde ze constant en werd ze voortdurend wakker, zodat we besloten hebben haar maar terug bij ons in bed te nemen. We gaan samen met haar naar de slaapkamer tot ze indommelt. Daarna gaat mijn man terug naar beneden om tv te kijken of te lezen. Ik blijf bij haar en lees ook wat. Veel mensen vragen zich af welk effect dit dan op onze relatie heeft. Maar ik vind niet dat die eronder lijdt, intimiteit is zoveel meer dan seks. Wat kan een koppel nu dichter bij elkaar brengen dan samen met hun kind, hét teken van hun liefde, te slapen? En seks hoeft niet alleen ‘s avonds te gebeuren, wij doen het gewoon op andere momenten. Als werkende moeder, heb ik het gevoel dat ik mijn afwezigheid van overdag compenseer door samen te slapen.”

De 28-jarige Britse Emma Cunningham heeft 3 kinderen van 4, 2 en 1 jaar.

“Als ik heel eerlijk ben, vervloek ik de dag dat ik mijn kinderen in ons bed liet slapen. Als het ene kind na een nachtmerrie bij ons kruipt, ben ik er zeker van dat de andere 2 binnen de kortste keren aan onze deur staan. Het heeft een negatieve invloed op ons huwelijk. Toen we het eerste kind bij ons lieten slapen, voelde het natuurlijk en gezond aan. Toen hij 6 maanden was begon hij te snurken en te woelen. We besloten hem een apart bedje te geven. Hij wilde niet, hij huilde uren aan een stuk tot hij bijna stikte. Dit hielden we een maand vol, toen lieten we hem weer bij ons slapen. Daarna hebben we het nog een paar keer geprobeerd, maar telkens kreeg hij een woede-aanval. En ook de 2 andere kinderen sliepen vanaf het begin liever bij ons. Als ze bij ons komen liggen, sluipt mijn man meestal weg en gaat hij in het logeerbed liggen. Waardoor ik steeds ‘s nachts nieuwe luiers moet omdoen en de kinderen troost na een nachtmerrie. Spontane seks of intieme momenten zijn uitgesloten, we kunnen zelfs geen weekendje weg.”

Ouders moeten zelf weten of en hoe lang ze hun kind bij hen in bed laten slapen, maar het lijkt er op dat de gewenste situatie is dat kind in eigen bedje slaapt en de ouders desgewenst intiem kunnen zijn, en geen rekening hoeven te houden met hun kroost. Beter voor de ouders en beter voor het kind.

Lees ook:Vrouwen winnen de strijd van mannen om de beste kant van het bed
Lees ook:1 op de 6 stellen slaapt in aparte bedden, 1 op de 12 in aparte kamers
Lees ook:Na de dood van hun kind vonden deze gescheiden ouders hun liefde terug
Lees ook:Vanaf welke leeftijd laat je je kinderen samen met liefje slapen?
Lees ook:Vechtscheiders apart naar ouderavonden?

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kind bij ouders in bed

 1. Justine

  Heb sinds 1,5 jaar relatie met man die 3 kinderen heeft van 7-9-11 jaar.
  Dochter van 9 jaar wil altijd als ze bij ons zijn bij de vader slapen dus tussen ons in. Aangezien de andere 2 het ook willen, krijg ik mn partner nooit voor mezelf.
  Ik moet me maar schikken en accepteren dat dit gebeurt.
  Vind het niet gepast en respectloos naar mij toe. Ook

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>