Crowd Birthing: dat is bevallen met z’n allen

Vond ik de 90′er jaren foto’s van bevallingen en ~o help~ de filmpjes geschoten van zo’n intieme gebeurtenis al vreselijk: het kan altijd nog erger.

Bevallen terwijl je alles uitgebreid documenteert op social media of  met een groep vrienden en familie aanwezig in de kraamkamer.

Het is hip en happening en heet Crowd Birthing.

Website Channel Mum deed onderzoek en kwam tot de conclusie dat er gemiddeld 8 personen aanwezig zijn bij een geboorte, verplegend personeel niet meegerekend.

“De term crowd birthing bestaat nog niet zo lang, maar bevallen met een groep familie en vrienden aanwezig in de kamer wint al langer aan populariteit”, aldus de Amerikaanse doula Bailey Gaddis.

“Hoe dichter het moment van de feitelijke geboorte nadert, hoe meer mensen er de verloskamer binnenkomen, en daar ook blijven”, zegt Gaddis. “Als de moeder of vader daar geen bezwaar tegen maken, is de kans klein dat bij een probleemloze geboorte het publiek weer de kamer wordt uitgezet.”

Niet slim, want uit diverse onderzoeken is al gebleken dat bevallen werk is wat je met andere vrouwen doet.

Gynaecoloog Michael Odent roept al een aantal jaren dat mannen niet in de kraamkamer moeten zijn. Een aanstaande vader of mannelijke dokter verhoogt namelijk de kans op een keizersnede.

Uit onderzoek blijkt dat bij meer dan 90% van de bevallingen in het Verenigd Koninkrijk de mannelijke partner aanwezig is. Volgens Odent maakt dit de moeder gespannener, waardoor ze meer adrenaline produceert.

“Dit vertraagt de productie van oxytocine, een hormoon dat vitaal is voor de geboorte en zo duurt de bevalling langer. Als een vrouw dit hormoon niet goed vrijmaakt, zijn de weeën minder sterk en verloopt alles moeilijker”, aldus Odent. Ook is het de pest voor het seksleven, volgens deze zelfde specialist.

Jarenlang zijn we bezig geweest mannen te betrekken bij zwangerschap en bevalling. In de hoogtijdagen moesten ze zelfs mee naar zwangerschapsgym om mee te puffen en te voelen.

Nu komen we er langzamerhand achter dat het voor veel mensen de dood in de pot is voor hun seksleven. Bevallen blijkt vrouwenwerk. Onder vriendinnen en zussen en moeders en met vrouwelijke artsen.

Lees ook:Mannen moeten bij het kraambed wegblijven, als je nog een seksleven wilt
Lees ook:Mannen naar het café als hun vrouw bevalt of een taak geven
Lees ook:Waardoor mannen vaak geen seks meer willen als hun vrouw bevallen is
Lees ook:Een Wassenaarse sperma-oorlog
Lees ook:Twee potjes Duo Penotti

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>