Toename polygame huwelijken in Turkije

Steeds meer Turkse mannen nemen geen genoegen met 1 echtgenote.

Ze nemen een 2e. En soms zelfs een 3e en 4e.

Het polygame huwelijk is in Turkije weliswaar sinds 1923 verboden, maar desondanks wijdverbreid…………………..

Dat laat een gepubliceerde studie van 2 wetenschappers van de Hacettepe-universiteit in Ankara zien. Ilknur Yüksel Kaptanoglu en Banu Ergöcmen stellen in hun onderzoek een toenemende trend naar polygamie vast.

Ongeveer 186.000 Turkse vrouwen moeten hun man met 1 of meerdere vrouwen delen. In de oostelijke en zuidoostelijke provincies komt het het meest voor. Vaak zoeken Turkse mannen een 2e vrouw, als de 1e echtgenote niet de gewenste stamhouder voortbrengt.

Het onderzoek laat zien dat 29% van de Turken vindt dat een zoon de macht van een man versterkt. In het noordoosten van Turkije vindt zelfs 56% dit.

De islam staat een man tot 4 vrouwen toe en de imams in de plattelandsgebieden geven meestal probleemloos hun zegen aan de polygame huwelijken. Voor de civiele rechtbanken zijn die huwelijken praktisch rechteloos. De islamitisch-conservatieve regering zou de trend naar een 2e vrouw dulden, bekritiseren waarnemers. Van meerdere afgevaardigden weet men dat ze voorstanders zijn van polygamie.

Het onderzoek bekeek ook de huwelijksleeftijd. Gemiddelde is in 4 van de 10 gevallen in Turkije de bruid jonger dan 18 jaar en trouwt ze vaak tegen haar wil. Volgens een ander onderzoek, dat vorig jaar door vrouwenrechtenorganisatie Ucan Süpürge werd uitgevoerd, zijn in de Koerdische gebieden zelfs 7 van de 10 bruiden onder de 18.

De leeftijdsgrens in Turkije is 16 jaar. In de praktijk worden echter veel meisjes als op 13-, 14- of 15-jarige leeftijd in religieuze ceremonieën getrouwd. Daarbij wisselen vaak grote sommen geld, gouden sieraden of kuddes vee van eigenaar als bruidsschat voor de ouders van het meisje. In Oost-Anatolië zou dit bij de helft van de huwelijken het geval zijn.

Het onderzoek onderstreept ook welke gevolgen een huwelijk op jonge leeftijd voor vrouwen heeft: ze breken hun schoolopleiding af en verliezen daarmee praktisch alle kansen om ooit een beroep uit te oefenen. Daarbij komen de risico’s van een zwangerschap op jonge leeftijd. Welke consequenties het parlement uit het onderzoek zal trekken, is onduidelijk. Vrouwenrechtenorganisatie Ucan Süpürge voert al sinds vorig jaar een campagne met als doel de wettige huwelijksleeftijd te verhogen naar 18 jaar.

Bron: Het Vrije Volk
Illustratie: UcanSüpürge.org

Lees ook:Turkse relatietherapeute stimuleert polygamie
Lees ook:Aandacht voor gedumpte Turkse en Marokkaanse vrouwen!
Lees ook:Geen ‘gedoe’ tussen Turkse militairen en Duitse soldates!
Lees ook:Huwelijken tussen allochtonen en autochtonen helpen de integratie niet
Lees ook:Aantal echtscheidingen terug op niveau van voor de crisis

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Toename polygame huwelijken in Turkije

 1. Erzurum

  koerdische gebieden? waar hebben jullie het over?

    /   Reply  / 
 2. leugen regeert

  een en al leugen vieze proganda makers

    /   Reply  / 
 3. Pingback: Turkse relatietherapeute stimuleert polygamie | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>