Wordt de volle gezonde maat 42-vrouw het nieuwe i-de-aal?

We worden ook in Nederland met z’n allen per jaar wat onsjes dikker. En dat terwijl de meeste vrouwen dromen van de maat van wandelende kleerhangers op de catwalk.

De gemiddelde vrouwenmaat in Nederland ligt ergens tussen de 42 en 44 in…….

De diëtisten en een centrum voor eetstoornissen luiden de noodklok, zo staat vandaag in Spits.

“Mensen moeten weer leren hun lijf te accepteren”, zegt Elske van den Berg, Hoofd van Novarum, een kliniek voor eetstoornissen en obesitas. Zij krijgt steeds meer meisjes en jonge vrouwen in de kliniek.

Vrijwel alles lijkt tegenwoordig om uiterlijk te draaien. Vooral door al die gefotoshopte modellen komt de lat voor veel meiden alleen maar hoger te liggen. Ook zouden mannen, volgens Van den Berg, keihard over het uiterlijk van vrouwen oordelen.

“Met maatje 42 is niets mee,” vervolgt Van den Berg. “Veel meisjes spiegelen zich nu aan Doutzen Kroes en andere topmodellen, maar Marilyn Monroe was ook een prachtige vrouw en zij had gewoon maat 42.

Haar boodschap is dan ook: ‘Ook al ben je niet heel dun, dan nog kun je schitteren.’”

Door de eeuwen heen vormden onderstaande vrouwen ‘de ideale plaatjes’ van hun generaties. Tussen de hamer en beitel van de beeldhouwers uit de oudheid en de scalpel en siliconen van de plastisch chirurg, liggen eeuwen van beeldvorming. En dan hebben we het nog niet over de digitale revolutie….

1. De Venus van Milo staat voor de eeuwige schoonheid van de vrouw. Het werd vermoedelijk vervaardigd rond 130 v.Chr. door Alexandros van Antiochias, die gebruikte het beroemde witte marmer van Paros gebruikte. Het beeld, dat nu de publiekstrekker is in Het Louvre van Parijs, werd in 1820 door een boer in een veld gevonden op het Egeïsche eiland Milo. 2. In de Middeleeuwen stond de vrouw voor alles wat slecht was. Het schilderij van Eva hierboven maakt dat al duidelijk. De vrouw als verleidster die mannen tot al het slechts overhaalde. Dunne vrouwen waren sowieso verdacht. Onder de 50 kilo ging je als heks op de brandstapel en dat in een tijd, waarin mensen niet meer maten dan zo’n 1.50 m., dus gingen vrouwen bepaald niet Sonja Bakkeren.
3. De Renaissance Look (1400 – 1600): rond en moederlijk. Oftewel: goed kunnen koken, voeden en eten.
4. De Victoriaanse Look (1837-begin 20e eeuw): De zandloper-vrouw, met smalle taille. Oftewel: insnoeren ‘s ochtends, desnoods door je bedienden zo strak mogelijk. Dan maar weinig adem.
5. The Flapper Look (20′er jaren): Probeer zo recht en jongensachtig mogelijk te zijn. Oftewel: weinig eten, maar wel drinken en veel roken. Coco Chanel baseerde haar vrouwenmode op die van de mannen. Weg hoepelrokken, fruitschaalhoeden en corsetten: back to basics. 6. Wereldoorlog II (1940-1945) veranderde alles ook voor vrouw. Terwijl de mannen ver van huis waren, werkten de vrouwen in fabrieken of gingen in militaire dienst. ‘Mädchen in Uniform’ met een sportief, goed geproportioneerd lichaam waren het summum en het beeld van de nakende vrijheid met vernieuwde welvaart.
7. The fifties. Hup en weer teug naar het aanrecht. De bescheiden werkzame, met haar schort aan als symbool, die zich alleen onthult voor haar ware liefde. Conservatief en slank. Oftewel: vrouwelijk, maar zacht, braaf, onderdanig en bedekt. Het keurige midden. 8. De ’60 er jaren. De Zandloper-vrouw met curves en wat meer uitdaging in haar houding dan de brave huisvrouw. De pin up-girl met veel vorm en met als bekendste representant de iconische Marilyn Monroe. Iedereen wilde op haar lijken. Begin van de seksuele revolutie.
9. Het Twijgjes-tijdperk (rond 1970): uitgemergeld. Oftewel: zo min mogelijk eten en af en toe een coke-snuif. Wederom, net als in de 20′er jaren zijn jongensvormen het helemaal. Tweede feministische golf met beha-verbrandingen.
10. De Big Boobs-look (jaren ’80): Slank, maar met grote borsten. Oftewel: de opkomst van de siliconen-industrie en het ontstaan van de zogenaamde supermodels. Voorts doet de zonnebank zijn intrede, zodat vrouwen in het vervolg zomer én winter bruin zijn. De media regeren. 11. Plastic Phantastic (eind 20ste eeuw): Combinatie van een platte buik, een ronde kont en grote borsten. Oftewel: opvullen in de kliniek. Er tussenin als een plank, desnoods met liposucties. Het lichaam als beeldhouwwerk van de chirurg.
12. De Healthy Skinny Look (heden): Wees welgevormd, edoch ook zeer slank. Oftewel: oneindig veel sporten en sapjes drinken, maar niet snoepen, drinken en roken. Er wordt niet meer zoveel ‘gecromaat’ onder de zonnebank. De strijd tegen de veroudering boven alles. Het lijkt gezond, maar botox, borst-, bil-, lip-, knie-, en ook handjobs zijn niet van de lucht. Vrouwen van 50 willen eruit zien als 35. Zie afbeelding Sharon Stone hieronder. 13. Sharon Stone dus op haar 50ste. Dan vallen alle andere vrouwen gewoon in het wild natuurlijk tegen. Maar we hebben dan ook te maken met Photoshop, daar kan geen pot crème of dokter tegenop! 14. De digitale beeldbewerker wint het van de plastisch chirurg! Madonna als de eeuwige ‘material girl’.

Lees ook:Stel je leven niet uit totdat je een relatie hebt
Lees ook:Diëten maken vrouwen op termijn alleen maar dikker
Lees ook:Zuipende ouders ‘inspireren’ hun kinderen
Lees ook:Wat vrouwen tot zuipen aanzet: hun man
Lees ook:Man sleept ex-vrouw voor de rechter vanwege ‘lelijke kinderen’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>