De plastisch chirurg maakt je wel (een tikkie) jonger, maar niet aantrekkelijker

De vele privé-klinieken zullen niet blij zijn met een nieuw wetenschappelijk onderzoek wat bewijst, wat velen intuïtief wel wisten: allerlei gepruts aan je uiterlijk maakt je niet persé mooier.

Mooi en aantrekkelijk zijn natuurlijk allebei subjectieve waarde-oordelen, maar zijn wel te meten.

Verwacht geen wonderen van een facelift, want je zult er wanneer je genezen bent niet meer dan 3 jaar jonger door lijken en aantrekkelijker al helemaal niet………

Dat is de conclusie van Amerikaanse en Canadese specialisten, waarover is gepubliceerd in het vakblad ‘JAMA Facial Plastic Surgery’.

“Meestal vertellen cosmetisch artsen hun patiënten dat ze er na de ingreep frisser en minder vermoeid uit zullenzien”, aldus onderzoeksleider dr. Joshua Zimm.

“Ze vermijden express de woorden ‘jonger’ of ‘aantrekkelijker’, omdat daar nog geen objectief bewijs voor bestond. Toch is dat juist wat de patiënten zelf hopen te bereiken. Maar onze studie toont aan dat er toch wel wat ‘beperkingen’ zijn waar men rekening mee moet houden.”

Aan 50 onafhankelijke proefpersonen werd gevraagd om foto’s van voor en na de operatie van 49 patiënten te beoordelen. Zij werden tussen juli 2006 en juli 2010 onder handen genomen door eenzelfde chirurg. De patiënten, onder wie 12 mannen, waren tussen de 42 en 73 jaar op het moment van de operatie, met een gemiddelde leeftijd van 57.

De behandelden werden gemiddeld 2,1 jaar jonger ingeschat op de foto’s voor de operatie en 5,2 jaar jonger op de foto’s na de operatie, een gemiddeldde verjonging van 3,1 jaar dus. Wie meer behandelingen liet uitvoeren, zag er nog wat jonger uit.

Maar de proefpersonen werd ook gevraagd om de aantrekkelijkheid te beoordelen op een schaal van 1 tot 10. Er bleek een kleine, statistisch niet-significante stijging te zijn in aantrekkelijkheid bij de foto’s na de operaties. Driekwart scoorde tussen 4 en 7 punten, en dat bleef ook zo bij de foto’s na de operaties.

“Uit deze studie blijkt dat de aantrekkelijkheid hetzelfde blijft, ondanks de iets jongere look”, aldus dr. Zimm en het is dus maar de vraag of plastische chirurgie de moeite waard is, gezien alle kosten en pijn die eraan te pas komen.”

Lees ook:Roodharigen zijn net mensen
Lees ook:De aantrekkingskracht van de ‘bad boy’: medewerksters TBS-klinieken hebben relaties met patiënten
Lees ook:Het huwelijk is beter ter bestrijding van kanker dan chemotherapie
Lees ook:Mei-mensen zijn het minste ziek, oktober-mensen het meeste
Lees ook:Partners van kankerpatiënten zitten zelf ook vaak bij de dokter

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>