Vrouwen denken zichzelf ‘dik en lelijk’

Recent maakte het cosmeticamerk DOVE goede sier door in een campagne een onderzoek te tonen dat aangaf dat vrouwen zichzelf altijd als lelijker zien en wegzetten dan dat ze zijn volgens anderen.

Soms gaat de reclame aan de werkelijkheid vooraf, want The Daily Mail liet vrouwen een psychologische test ondergaan, met min of meer dezelfde uitkomsten………

Vrouwen moesten naar een plaatje met lichaamsfiguren kijken en het nummer kiezen dat met dat van henzelf het meeste overeen kwam. Vrouwen kozen vaak 1 á 2 nummers hoger (lees: dikker) dan dat ze werkelijk zijn………

Daarna mochten ze het nummer aangeven hoe ze zichzelf graag zouden zien. Vaak lag dit 1 á 2 nummers onder de werkelijkheid, lees: dunner.

Het verschil tussen deze twee nummers wordt de ‘lichaamsontevredenheidsscore’ genoemd. Hoe groter het verschil, hoe ongelukkiger vrouwen zich voelen.

Wanneer er een verschil van meer dan 3 punten is, wordt er gesproken van een hoge mate van ontevredenheid en stress. Als het gat nog groter is, is er vaak sprake van een eetstoornis.

Volgens de Londense psychologe Bijal Chheda-Varna worden voor veel vrouwen de hoge standaarden en de druk om perfect te moeten zijn te veel. Daardoor krijgen ze een laag zelfbeeld. Volgens haar groeit het aantal vrouwen dat extreem ontevreden is over haar lichaam snel.

Bijal Chheda-Varna: “Er komen steeds meer vrouwen bij die dan wel geen eetstoornis hebben, maar wel erg hoog scoren bij de lichaamsontevredenheidstest. Ze komen vaak met klachten als depressies of angsten. Later blijkt dat hun zelfbeeld en eetgewoontes de belangrijkste onderliggende factoren zijn van hun problemen.”

The Daily Mail plaatste ook een aantal foto’s van de ondervraagde dames. Links met hun echte uiterlijk en rechts bewerkt tot hoe zij zichzelf zien

 

Lees ook:Kijken naar mooie vrouwen is goed voor vrouwen
Lees ook:Tara is verslaafd aan zwanger zijn
Lees ook:Vrouwen koken vaker, maar mannen doen het avontuurlijker
Lees ook:Mariah Carey staat op datingsite
Lees ook:Over mannen met tieten

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>