Willen vrouwen liever een leeuwerik of een nachtegaal?

De beste voorspeller voor succes bij het andere geslacht is voor mannen extraversie, gevolgd door leeftijd, bereidwilligheid om laat uit te gaan en avondgerichtheid.

Uit Shakespeare’s Romeo en Julia akte 5 (Romeo heeft net de nacht doorgebracht bij Julia, tegen de ochtend horen ze een vogel, maar welke?)

JULIA
Wil je al weg? Het is nog lang geen dag. 
Het was de nachtegaal, geen leeuwerik 
wiens zang diep in jouw angstige oren drong. 
‘s Nachts zit die steeds in de granaatboom daar. 
Geloof me, lief, het was de nachtegaal

ROMEO
Ik hoorde een leeuwerik, die de ochtend meldt, 
geen nachtegaal. Zie, lief, hoe een streep licht 
in de oost het brekend zwerk hebberig omzoomt. 
De nachtkaarsen zijn opgebrand, speels kriekt 
de dag over de neveltoppen heen. 
Ik moet gaan en leven, blijven is dood. 

Mannen en vrouwen hebben een verschillend slaappatroon. Mannen slapen gemiddeld minder en hebben een later chronotype, wat betekent dat ze later naar bed gaan en later opstaan dan vrouwen.

Het verschil in chronotype tussen de geslachten is het opvallendste tijdens de seksueel actieve periode van de mens (tussen het begin van de puberteit en het begin van de menopauze). Dit is een aanwijzing dat het fenomeen een gevolg is van natuurlijke (seksuele) selectie.

Het verschil in slaapduur tussen de geslachten komt ook buiten de seksueel actieve periode voor. Dit is dus waarschijnlijk niet het gevolg van natuurlijke selectie.

Het is mogelijk dat de hogere kans op geslachtsverkeer bij mannelijke nachtuilen te maken heeft met buitenechtelijke verbindingen en kortstondige relaties.

Avondmensen hebben nog meer voordelen. Ze hebben doorgaans een hoger IQ dan ochtendmensen. Volgens wetenschappers van de London School of Economics waren mensen in de oertijd alleen overdag actief. Het verschuiven van activiteiten naar de avonduren is dus verbonden aan de evolutie van de mens en zijn meer complexre kennis. Mensen met een hoog IQ verplaatsen steeds meer activiteiten naar de avonduren.

Toch vertonen de ‘nachtvogels’ een paar weinig vervelende trekjes: ze zijn minder betrouwbaar en emotioneel labieler. Ook ontwikkelen ze makkelijker verslavingen. De ochtendmensen daarentegen hebben meer plichtsbesef, meer weerstand, werken makkelijker samen en halen op school betere resultaten.

Lees ook:Balkon van Romeo & Julia TE HUUR
Lees ook:De Romeo & Julia van nu zijn dubbende dertigers
Lees ook:Een geheime liefde maakt niet gelukkig
Lees ook:Romeo & Julia waren toch nooit gelukkig geworden
Lees ook:Israeli’s en Palestijnen tongzoenen voor de camera

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>