Wat mannen in blonde vrouwen zien

‘Gentleman prefer blond’, maar de vrouw die is uitgeroepen tot de mooiste van de planeet is Megan Fox en daar zit geen blonde haar op.

Hoe komen we dan toch aan de mythe van de blonde vrouwen?

Ask Carole is een vraag- en antwoord rubriek in de Britse karnt The Guardian en zij heeft het op evolutionair niveau uitgezocht.

Men gaat er van uit dat blond haar en blauwe ogen recent zijn ontstaan. Bij de Noord-Europese volken, zo’n 11.000 jaar geleden, tegen het einde van de laatste ijstijd.

De volken die vanuit Afrika noordwaarts trokken, kregen geleidelijk minder pigment in haar en huid. Noord Europa had minder zonuren en een lichtere huid laat meer straling door voor de aanmaak van vitamine D3.

Vrouwen in Afrika en Zuid-Europa konden zichzelf en hun kinderen in leven houden met het voedsel dat ze verzamelden, zo nu en dan vulden mannen dat aan met vlees.

Maar in Noord-Europa waar de bodem goeddeels met ijs bedekt was, waren mensen afhankelijk van vlees. Groepjes mannen gingen op jacht naar prehistorische bizon en mammoet, dat waren gevaarlijke tochten, waarbij veel doden vielen.

Omdat er zodoende meer vrouwen dan mannen waren, ontstond er intense seksuele rivaliteit onder vrouwen. Gedacht wordt dat de paleolithische man die het voor het uitzoeken had, voor de blondine koos omdat ze opviel.

De blonde vrouw was ook seksueel begeerlijk; ze had iets meer van het vrouwelijk hormoon oestrogeen, wat zorgt voor kenmerken die mannen aantrekkelijk vinden.

De blondine had fijnere gelaatstrekken, een smalle neus, puntige kin, smalle schouders, een gladde huid en minder lichaamsbeharing. En ze had kinderlijke karaktertrekken, waar het cliché van het ‘domme blondje’ natuurlijk op gestoeld is.

Een andere mogelijke reden dat mannen de voorkeur aan een blondine gaven, is dat het makkelijker is om het vaderschap vast te stellen. Omdat blond haar en blauwe ogen recessief zijn, moesten beide ouders deze eigenschappen doorgeven om een blond kind te krijgen en was dus bij de geboorte van een kind eerder duidelijk wie de vader was.

De populariteit van vrouwelijk blond is vandaag de dag verdeeld. Onderzoek wijst uit dat er meer blondines in de Playboy staan, maar dat er in vrouwenbladen juist meer brunettes prijken.

Mannen lijken dus nog steeds een kleine voorkeur te koesteren voor ‘Frau Antje’- achtige verschijningen. Tevens blijken er in economisch mindere tijden meer vrouwen te zijn die hun haar blonderen dan in tijden van welvaart. Tel uit je winst, of juist niet.

Lees ook:Mannen benaderen blondines makkelijker, maar vinden brunettes aantrekkelijker
Lees ook:In de horeca hebben blondines meer fun, pardon… fooi
Lees ook:Blond is booming vanwege de crisis
Lees ook:Mannen willen maat 44, zwart haar en groene ogen!
Lees ook:Waarom mannen heftig op blondines reageren

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>